Pečená hrušková povidla recept
Podzim a hrušky jsou parťáci a uchovat si alespoň trochu úrody ovoce pro pozdější potřebu, je příjemné. Z hrušek lze připravit například povidla, které se upotřebí jako sladká nátěrka na chleba nebo jako náplň do moučníků a buchet.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 kg hrušek
- 300 g cukru
- 2 lžíce octa
- 1 lžička skořice
- 3 celé hřebíčky
- 1 kus badyánu
Způsob přípravy
Hrušky umyjeme, oloupeme slupky, zbavíme jadřinců a nakrájíme na větší kousky.
Troubu předehřejeme na 220 - 250°C a vyšší plech vyložíme navlhčeným pečícím papírem. Nakrájené hrušky rozložíme na plech, pokapeme je octem a pečeme 30 minut. V případě, že jsou hrušky tužší, můžeme do trouby vložit ještě menší misku nebo hrnek s vodou.
Po půl hodině pečení hrušky posypeme poloviční dávkou cukru, ovoce zlehka promícháme a pečeme dalších 25 minut. Pak přidáme druhou dávku cukru, koření a hrušky dopékáme tak dlouho, dokud nebudou mít hustou konzistenci.
Horká povidla plníme do sterilních skleniček s zavíčkem.