Na podzim vsaďte na fazole a červenou řepu. Zahřejí a dodají potřebné látky

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

S podzimem automaticky přecházíme na hutnější, ale hlavně teplá jídla. Už nás tolik nelákají čerstvé zeleninové saláty právě vyndané z lednice a zalité vychlazeným jogurtem nebo se studeným smetanovým dipem. Mnohem raději sáhneme po polévce, eintopfu nebo zapečeném chlebu. 

Skvělou variantou na oběd nebo i večeři jsou jakkoliv upravené fazole nebo červená řepa. Dodají přesně ty látky, které pro nadcházející zimu potřebujeme, a ještě nás i dlouhodobě zahřejí či dodají tolik potřebnou pozitivní náladu. Podívejme se na pár receptů, jak zařadit obě tyto potraviny do jídelníčku. 

Tradičně je na podzim najdete i v Billa letáku – v Novinkách v sortimentu. A protože jsou konzervované, můžete se jimi za dobrou cenu zásobit na kus sezony dopředu. Fazole tu najdete pečené a červenou řepu konzervovanou ve sladkokyselém nálevu. Vězte, že je v kuchyni bohatě využijete! Jak? Třeba s následujícími recepty:

Pečené fazole se slaninou


Pokud máte koupené pečené fazole, je jejich dochucení a dopečení velmi rychlé a snadné, i pro začínající kuchaře. Skvěle se hodí jako velmi rychle připravená večeře i oběd. Co budete potřebovat?


  • pečené fazole

  • anglickou slaninu

  • cibuli

  • zázvor

  • chilli

  • worchesterovou omáčku

  • jablečný ocet

  • hořčici

  • sůl

  • pepř

  • přílohu, ale nutná rozhodně není (toastový chléb, topinka, brambory, rýže)

  • červenou řepu jako salát k hlavnímu pokrmu


Postup je velmi snadný. Nejprve nakrájejte anglickou slaninu nebo třeba uzený bůček na malé kostičky a nechte je řádně vypéct na pánvi. Kostičky vyndejte stranou a v tuku opeče cibulku dozlatova. K cibulce přidejte zázvor, česnek a chilli, restujte další minutu. 

Vmíchejte ostatní ingredience, včetně pečených fazolí a kostiček slaniny, přesuňte obsah pánve do zapékací nádoby (nebo do trouby vložte pokrm rovnou v pánvi, pokud je určena i k zapékání). Máte-li rádi křupavou krustu, můžete část vypečené slaniny ponechat a rozmixovat s toustovým chlebem, poté nasypat na směs s fazolemi. 

Překryjte (víkem či alobalem) a pečte 20 minut při 190 °C. Pak ještě cca 20 minut po odklopení víka dozlatova. Jestliže krustu z chleba a slaniny neděláte, posledních 20 minut nutných nebude. Jako salát se skvěle bude hodit nakládaná červená řepa.

Pečené fazole se sýrem


Pečené fazole se dají chutně zapéct i s taveným a tvrdým sýrem. Recept je také velmi snadný a rychlý. Ingredience jsou následující:


  • pečené fazole v konzervě

  • 50 h hl. mouky

  • 50 g smetanového roztíratelného taveného sýra

  • strouhaný sýr

  • sůl, pepř

  • oregano

  • sádlo na jíšku

  • červenou řepu jako salát k hlavnímu pokrmu


Vytvoříme z mouky a sádla (případně z oleje) jíšku, do které vmícháme konzervu zapečených fazolí, tavený sýr, oregano a vylijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný pekáček. Směs posypeme strouhaným sýrem a zapečeme do růžova. 

Lze jíst samotné, ale přidat můžeme pečivo nebo slané oplatky. Nezapomeneme na červenou řepu, která se jako salát skvěle hodí i k této úpravě fazolí. Místo běžného sýru lze samozřejmě použít jeho rostlinné náhražky.

Pečené fazole se zeleninou


Kombinace fazolí a tepelně upravené zeleniny je nepřekonatelná, i proto jsou recepty s oběma složkami velmi oblíbené a často vyhledávané. Fantazii se meze nekladou, použít lze jakoukoliv vámi preferovanou zeleninu, zde jen pro inspiraci ukážeme recept, od kterého se pak můžete v kuchyni „odrazit“. Potřebovat budete:


  • pečené fazole v konzervě

  • rajčata

  • kapustičky

  • mrkve

  • předvařenou brokolici

  • papriky

  • cibuli

  • olej (sádlo)

  • chilli a kari dle chuti

  • sůl, pepř, tymián

  • hrst čerstvé pažitky

  • červenou řepu jako salát k hlavnímu pokrmu, nebo vařenou červenou řepu jako součást celkové směsi


Na oleji (nebo sádle) orestujeme cibulku a později i česnek (abychom jej nespálili a on nehořknul). Přidáme nakrájenou papriku, tymián, chilli, po chvilce přidáme rajčata, papriku, mrkev, brokolici a kapustičky. Směs osolíme, opepříme a podusíme cca 5 minut, lze malinko podlít, pokud bude potřeba. 

Nakonec necháme zapéct v troubě na cirka 20 minut, s odklopeným víkem. Podáváme sypané čerstvou petrželkou a s opečeným pečivem, případně s bramborem. Přílohu lze samozřejmě vynechat, díky fazolím je pokrm sytý dostatečně. I k tomuto jídlu se skvěle hodí červená řepa coby salát. Pokud ji máte k dispozici jen povařenou, lze ji použít do zapékané směsi.

Pomazánka z fazolí a červené řepy

Ještě si doplňme jeden pokrm ze studené kuchyně, pro kterou se červená řepa i fazole také skvěle hodí. Pomazánky z fazolí jsou oblíbené zejména mezi vegetariány a vegany, ale stávají se častějším chodem i v běžných domácnostech. Jsou chutné, výživné a díky konzervovaným fazolím i extrémně rychle připravené. 

Co budete potřebovat na pomazánku z fazolí a červené řepy? Ingredience jsou následující:


  • ½ hrnku vařených fazolí z konzervy

  • ½ červené řepy – může být i sladkokyselá

  • 3 polévkové lžíce odtučněného tvarohu

  • 1 lžička křenu

  • 1 lžička sezamu

  • špetka soli a pepře


Fazole a sezamová semínka namixujeme (lze je i umlít). Ke směsi přidáme tvaroh, červenou řepu nastrouhanou na středně jemném nebo jemném struhadle, najemno nastrouhaný křen (může být i konzervovaný), sůl a pepř, vše důkladně promícháme a zpracujeme do pomazánky. Za díky tvarohu a řepě získá přímo kouzelnou barvu.

Namažeme na jakýkoliv plátek pečiva nebo slisovaných semínkových bloků. Ale pozor, tato pomazánka je lákavá i zcela bez pečiva, protože díky fazolím dokonale zasytí. Proto pokud snižujete sacharidy, bude se na odpolední svačinku skvěle hodit samotná.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Na podzim vsaďte na fazole a červenou řepu. Zahřejí a dodají potřebné látky, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Kde najít informace



×