Na podzim vsaďte na fazole a červenou řepu. Zahřejí a dodají potřebné látky
S podzimem automaticky přecházíme na hutnější, ale hlavně teplá jídla. Už nás tolik nelákají čerstvé zeleninové saláty právě vyndané z lednice a zalité vychlazeným jogurtem nebo se studeným smetanovým dipem. Mnohem raději sáhneme po polévce, eintopfu nebo zapečeném chlebu.
Skvělou variantou na oběd nebo i večeři jsou jakkoliv upravené fazole nebo červená řepa. Dodají přesně ty látky, které pro nadcházející zimu potřebujeme, a ještě nás i dlouhodobě zahřejí či dodají tolik potřebnou pozitivní náladu. Podívejme se na pár receptů, jak zařadit obě tyto potraviny do jídelníčku.
Tradičně je na podzim najdete i v Billa letáku – v Novinkách v sortimentu. A protože jsou konzervované, můžete se jimi za dobrou cenu zásobit na kus sezony dopředu. Fazole tu najdete pečené a červenou řepu konzervovanou ve sladkokyselém nálevu. Vězte, že je v kuchyni bohatě využijete! Jak? Třeba s následujícími recepty:
Pečené fazole se slaninou
Pokud máte koupené pečené fazole, je jejich dochucení a dopečení velmi rychlé a snadné, i pro začínající kuchaře. Skvěle se hodí jako velmi rychle připravená večeře i oběd. Co budete potřebovat?
- pečené fazole
- anglickou slaninu
- cibuli
- zázvor
- chilli
- worchesterovou omáčku
- jablečný ocet
- hořčici
- sůl
- pepř
- přílohu, ale nutná rozhodně není (toastový chléb, topinka, brambory, rýže)
- červenou řepu jako salát k hlavnímu pokrmu
Postup je velmi snadný. Nejprve nakrájejte anglickou slaninu nebo třeba uzený bůček na malé kostičky a nechte je řádně vypéct na pánvi. Kostičky vyndejte stranou a v tuku opeče cibulku dozlatova. K cibulce přidejte zázvor, česnek a chilli, restujte další minutu.
Vmíchejte ostatní ingredience, včetně pečených fazolí a kostiček slaniny, přesuňte obsah pánve do zapékací nádoby (nebo do trouby vložte pokrm rovnou v pánvi, pokud je určena i k zapékání). Máte-li rádi křupavou krustu, můžete část vypečené slaniny ponechat a rozmixovat s toustovým chlebem, poté nasypat na směs s fazolemi.
Překryjte (víkem či alobalem) a pečte 20 minut při 190 °C. Pak ještě cca 20 minut po odklopení víka dozlatova. Jestliže krustu z chleba a slaniny neděláte, posledních 20 minut nutných nebude. Jako salát se skvěle bude hodit nakládaná červená řepa.
Pečené fazole se sýrem
Pečené fazole se dají chutně zapéct i s taveným a tvrdým sýrem. Recept je také velmi snadný a rychlý. Ingredience jsou následující:
- pečené fazole v konzervě
- 50 h hl. mouky
- 50 g smetanového roztíratelného taveného sýra
- strouhaný sýr
- sůl, pepř
- oregano
- sádlo na jíšku
- červenou řepu jako salát k hlavnímu pokrmu
Vytvoříme z mouky a sádla (případně z oleje) jíšku, do které vmícháme konzervu zapečených fazolí, tavený sýr, oregano a vylijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný pekáček. Směs posypeme strouhaným sýrem a zapečeme do růžova.
Lze jíst samotné, ale přidat můžeme pečivo nebo slané oplatky. Nezapomeneme na červenou řepu, která se jako salát skvěle hodí i k této úpravě fazolí. Místo běžného sýru lze samozřejmě použít jeho rostlinné náhražky.
Pečené fazole se zeleninou
Kombinace fazolí a tepelně upravené zeleniny je nepřekonatelná, i proto jsou recepty s oběma složkami velmi oblíbené a často vyhledávané. Fantazii se meze nekladou, použít lze jakoukoliv vámi preferovanou zeleninu, zde jen pro inspiraci ukážeme recept, od kterého se pak můžete v kuchyni „odrazit“. Potřebovat budete:
- pečené fazole v konzervě
- rajčata
- kapustičky
- mrkve
- předvařenou brokolici
- papriky
- cibuli
- olej (sádlo)
- chilli a kari dle chuti
- sůl, pepř, tymián
- hrst čerstvé pažitky
- červenou řepu jako salát k hlavnímu pokrmu, nebo vařenou červenou řepu jako součást celkové směsi
Na oleji (nebo sádle) orestujeme cibulku a později i česnek (abychom jej nespálili a on nehořknul). Přidáme nakrájenou papriku, tymián, chilli, po chvilce přidáme rajčata, papriku, mrkev, brokolici a kapustičky. Směs osolíme, opepříme a podusíme cca 5 minut, lze malinko podlít, pokud bude potřeba.
Nakonec necháme zapéct v troubě na cirka 20 minut, s odklopeným víkem. Podáváme sypané čerstvou petrželkou a s opečeným pečivem, případně s bramborem. Přílohu lze samozřejmě vynechat, díky fazolím je pokrm sytý dostatečně. I k tomuto jídlu se skvěle hodí červená řepa coby salát. Pokud ji máte k dispozici jen povařenou, lze ji použít do zapékané směsi.
Pomazánka z fazolí a červené řepy
Ještě si doplňme jeden pokrm ze studené kuchyně, pro kterou se červená řepa i fazole také skvěle hodí. Pomazánky z fazolí jsou oblíbené zejména mezi vegetariány a vegany, ale stávají se častějším chodem i v běžných domácnostech. Jsou chutné, výživné a díky konzervovaným fazolím i extrémně rychle připravené.
Co budete potřebovat na pomazánku z fazolí a červené řepy? Ingredience jsou následující:
- ½ hrnku vařených fazolí z konzervy
- ½ červené řepy – může být i sladkokyselá
- 3 polévkové lžíce odtučněného tvarohu
- 1 lžička křenu
- 1 lžička sezamu
- špetka soli a pepře
Fazole a sezamová semínka namixujeme (lze je i umlít). Ke směsi přidáme tvaroh, červenou řepu nastrouhanou na středně jemném nebo jemném struhadle, najemno nastrouhaný křen (může být i konzervovaný), sůl a pepř, vše důkladně promícháme a zpracujeme do pomazánky. Za díky tvarohu a řepě získá přímo kouzelnou barvu.
Namažeme na jakýkoliv plátek pečiva nebo slisovaných semínkových bloků. Ale pozor, tato pomazánka je lákavá i zcela bez pečiva, protože díky fazolím dokonale zasytí. Proto pokud snižujete sacharidy, bude se na odpolední svačinku skvěle hodit samotná.