Staročeský skořicovník recept
V kurzu jsou nyní nejen recepty moderní, ale kuchaři a kuchařky se často vrací i k receptům staročeské kuchyně. Skořicovník je moučník, který se skvěle hodí zejména k podzimnímu období, protože krásně zahřeje v žaludku i na duši a navíc provoní celou kuchyni.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 vejce
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 140 g ovesných vloček
- 40 g hladké mouky
- ½ balení prášku do pečiva
- Špetka soli
- Náplň:
- 200 ml plnotučného mléka (nebo smetany)
- 60 g moučkového cukru
- 125 g másla
- 2 lžičky mleté skořice
- 3 lžíce rumu
Způsob přípravy
Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme v míse do pěny. Přidáme pomleté (nebo rozmixované) ovesné vločky, hladkou mouku, prášek do pečiva, sůl a vypracujeme hladké těsto.
Troubu předehřejeme na 170°C. Vyšší hranatou formu vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a těsto do ní nalijeme. Moučník pečeme přibližně půl hodiny. Zda je hotový, otestujeme tak, že do jeho středu zapíchneme špejli. Pokud na ní žádné těsto neulpí, je hotovo a můžeme vyndavat dílo z trouby.
Během pečení si připravíme náplň. V míse smícháme změklé máslo s mlékem, cukrem, skořicí, rumem a vytvoříme krém.
Vychladlý moučník v polovině opatrně rozřízneme, vršek odklopíme a spodní díl pomažeme krémem. Pak ho přiklopíme vrchním a pokud nám zbyde náplň, můžeme pomazat i vršek moučníku.
Skořicovník podáváme ihned nebo vychlazený.