Zapomenuté recepty: trvanlivý chléb zavařený ve sklenici
První říjnový díl lifestylového pořadu, který dává tipy na to, jak skloubit shon moderního života s historickou tradicí, byl věnovaný mouce a produktům, které z ní vznikají. Jedním z receptů byl chléb zavařený ve sklenici, který je skvělou zdravou alternativou bílého pečiva. Má však i další přednosti.
Paní Alena Gajdušková je častým hostem pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli. Autorka a spoluautorka několika bestsellerů ráda pátrá v minulosti a hledá polozapomenuté či zapomenuté recepty. Tentokrát si pro diváky připravila netradičně připravený chléb, který neobsahuje žádnou mouku. Je proto vhodný pro lidi s bezlepkovou dietou a navíc má dlouhou dobu upotřebitelnosti. Pečivo se totiž nepeče ve formě či na plechu, ale rovnou v zavařovací sklenici. Díky tomu ho lze uchovávat až po dobu jednoho měsíce.
Výživné a zdravé pečivo
Do chleba podle receptu paní Gajduškové patří ovesné vločky, které obsahují snadno stravitelné bílkoviny, vlákninu i zdravé tuky. Kromě vloček nalezneme ve směsi na chléb i různé druhy semínek. Konkrétně jde o dýňová semínka, jež podporují správnou funkci imunitního systému i snižují hladinu cholesterolu v krvi. Do pečiva patří i slunečnicová a chia semínka, která také přinášejí lidskému tělu mnoho benefitů.
Směs na chléb je obohacená o psyllium, tedy rozemleté osení jitrocele indického, které je bohatým zdrojem rozpustné vlákniny. Díky nízkému obsahu kalorií je vhodné i při dietě nebo při zácpě, protože změkčuje stolici.
Recept na chléb zavařený ve sklenici
Budete potřebovat: 200 g ovesných vloček půl na půl jemné a hrubší, 100 g slunečnicových semínek, 40 g ořechů nasekaných nahrubo, 40 g dýňových semínek, 15 g psyllia,15 g chia semínek, 80 g lněného semínky (lze vynechat), 2 lžičky soli, 250 – 280 ml teplé vody. Pro dochucení semínka černuchy a chilli koření.
Postup: V míse smícháme ovesné vločky, semínka a psyllium. Směs osolíme, dochutíme černuchou a chilli kořením a dobře promícháme. Přilijeme vlažnou vodu a opět promícháme. Vyšší zavařovací sklenici vymažeme olivovým olejem a směs do ní napěchujeme tak, aby se nevytvořily vzduchové bubliny. Vršek chleba pomažeme olejem a dáme péct do trouby předehřáté na 200°C. Pečeme 80 minut. Sklenici vytaženou z trouby ihned uzavřeme a necháme vychladnout. Hotový chléb vyklepneme a krájíme na plátky.
Zdroj: Česká televize
Olivový chléb se sušenými rajčaty a chřestem
Po této dobrotě se jen zapráší. Chléb ochucený olivami a chřestem podle italského receptu nemá chybu.
Banánový chléb
Sladká verze pečiva plná voňavého ovoce výtečně zasytí. Hodí se jako snídani i jako svačina.
Domácí housky
Nejen chléb, ale také housky jsou v našich končinách hodně populární. Zde v domácí variantě.