Šunková rýže recept
Rýže ovoněná šunkou chutná dětem i dospělým. Výborná je například k přírodnímu vepřovému nebo drůběžímu plátku, podávat se ale dá i jen samotná nebo v kombinaci se zeleninou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 200 g oválné rýže
- 125 g šunky
- 30 g másla
- 1 menší cibule
- 50 g strouhaného sýra
- špetka mletého muškátového oříšku
- 1 l drůbežího vývaru
- sůl
Způsob přípravy
Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme máslo a cibuli necháme zesklovatět. Pak přisypeme rýži, promícháme ji a krátce opečeme. Přilijeme 750 ml vývaru a přivedeme k varu. Směs promícháme a přilijeme zbytek vývaru. Snížíme teplotu a rýži zvolna vaříme asi 15 minut.
Šunku nakrájíme na nudličky, přidáme do hrnce a povaříme dalších 5 minut. Rýži dochutíme muškátovým oříškem a pokud je třeba, ještě přisolíme. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr a můžeme podávat.