Bezinkový sirup pro limonádu i alkoholický nápoj

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Než se jaro přehoupne do léta, kvetou podél cest i zahrad keře se smrdutými béžovými květy. Rostlinu se však nevyplatí s odporem obcházet, naopak! Bez černý patří mezi nejpopulárnější léčivky u nás a na jeho sběr se na jaře vypraví leckterá hospodyňka.

Naši předkové bez uctívali. Věřili, že dokáže člověka ochránit před zlými silami a navíc ho vyléčit od mnoha neduhů. Jak je to se zlými silami se dokazuje jen těžko, o účincích bezu na lidské zdraví však není pochyb.

Z poměrně vysokého keře se dají zužitkovat květy, z nichž se připravuje čaj i řada výtečných nápojů. Užitečné jsou i bezové plody, které dozrávají ke konci léta a jež obsahují vysoký podíl vitamínu C. Z nich se připravují například likéry či vaří povidla. 

Sirup jako základ

Bezový sirup je chutný a v teplých dnech v kombinaci s citronem a perlivou vodou velmi osvěžující. Hodí se však i pro přípravu alkoholických nápojů. Asi ve všech supermarketech nalezneme na pultech bezový sirup, ale proč ho kupovat, když je jeho příprava tak jednoduchá?!


K výrobě sirupu je třeba: 15 – 20 květenství (ideálně před plným květem), 1 kg krupicového cukru, 1 l vody a dva bio citrony.

Jak na to:

Květy sbíráme do prodyšného proutěného košíku, aby se nezapařily. Doma je na pár desítek minut rozložíme na noviny, aby měl ubytovaný hmyz šanci vylézt. Pak květy zbavíme stopek, nacpeme do vysoké skleněné nádoby a přelijeme je převařenou vychladlou vodou. Do sklenice přidáme umyté, na kolečka nakrájené citrony, směs promícháme a necháme 24 hodin louhovat. Pak obsah nádoby přecedíme do hrnce, kde ho krátce zahřejeme s cukrem. Tekutinu promícháváme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a směs nezhoustne. Sirup plníme do čistých uzavíratelných lahví a po otevření ho skladujeme v chladu.

Bezinkové nealko i alko potěšení

Sirup z bezinek můžeme smíchat s perlivou vodou, kostkami ledu a limetkami či citronem. Vznikne tak chutná a osvěžující limonáda. Ani ten, kdo má rád alko nápoje, se však nemusí sirupu vzdát. Koktejl Hugo Spritz je dobrou alternativou například k oblíbenému Aperol Spritzu. Tak proč ho nevyzkoušet?

Pro Hugo Spritz je třeba: 2 limetky, 2 cl bezového sirupu, 4 kostky ledu, 160 ml prosecca, 2 snítky čerstvé máty, sodu

Jak na nápoj?

Hugo Spritz se servíruje ve vyšších sklenicích na sekt či víno. Půl limetky nakrájíme na měsíčky, druhou půlku vymačkáme. Zbylou limetku nakrájíme na kolečka. Do každé sklenice vložíme dva měsíčky limetky a přilijeme trochu vymačkané šťávy. Dále přidáme sirup, kostky ledu, mátu a sklenici dolijeme do ¾ proseccem, zbytek doplníme sodou. Nápoj ozdobíme kolečkem limetky a servírujeme s brčkem.

Bezinkový likér

Bezinkový likér


Když uzrají bezinky je třeba spěchat! Cenné bobulky plné vitamínů chutnají i ptákům.


Bezinkový kompot

Bezinkový kompot


Kompot z bezinek zachutná především v zimě, kdy je zároveň cenným zdrojem vitamínu C.


Bezový sirup

Bezový sirup


Recept na bezinkový sirup je opravdu snadný a zvládne ho každý.


Bezinková šťáva

Bezinková šťáva


Další z receptů na velmi populární a chutný sirup.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Bezinkový sirup pro limonádu i alkoholický nápoj, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: bezinkový, sirup, pro, limonádu, alkoholický, nápoj.

Kde najít informace



×