Domácí müsli tyčinky: super energie na cesty!
K létu patří výlety a cestování, ať už pěšky, na kole či v dopravních prostředcích. Co ale sbalit k jídlu, aby v batohu nezabralo příliš místa, ale zároveň zasytilo? Müsli tyčinky jsou ideální volbou jak zahnat hlad! Doma vyrobený snack z oříšků, sušeného ovoce a ovesných vloček je ta pravá svačinka pro všechny cestovatele.
Jsou praktické, ihned po ruce, skladné, chutné a výživné. Müsli tyčinky patří k základní výbavě každého výletníka a snadno je vyrobíte i doma. Tuhle porci energie lze připravit dle vlastních preferencí, například ve verzi bez cukru, ve veganské či klasické variantě s cukrem, s lepkem i bez. Kreativitě a fantazii se meze nekladou, proto si můžete tyčinku vyladit přesně podle vaší chuti.
Osvědčená klasika
Vyrobit müsli tyčinku opravdu není nic komplikovaného. Ve spoustě kupovaných produktů ale najdete zbytečně přidaný rafinovaný cukr nebo tuk. Naproti tomu v domácí variantě přesně víte, co jste do směsi dali a na čem si ve finále pochutnáváte.
V základním receptu by neměly chybět uhlohydráty a vláknina, tělu prospěšné tuky, a to vše ve správném poměru. Důležitá je také kvalita potravin. Ideálně proto sáhněte po bio - produktech. Vyplatí se to a zvýší se atraktivnost müsli power snacku.
Co se hodí do tyčinek?
- Ořechy – mandle, nesolené arašídy, kešu, lískové či makadamové oříšky, lněné semínko
- Sladidla – med, javorový, agávový či rýžový sirup
- Dochucovadla – koření jako skořice, mletý zázvor, sůl, vanilka nebo kardamom
- Něco navíc – sušené ovoce jako datle, brusinky, rozinky, čerstvý banán (ten je třeba rozmačkat vidličkou), čokoláda
- Tuky – ideální je chutný a voňavý kokosový olej, arašídové či kešu máslo nebo klasické máslo
- Obiloviny – ovesné či jiné vločky, amarant
Recept na domácí müssli tyčinky
Ingredience: 100 g kešu oříšků, 100 g lískových oříšků, 200 g ovesných vloček, 125 g kokosového oleje, 80 g tekutého medu, 40 g agávového sirupu, 125 g sušeného ovoce (brusinky), 100 g slunečnicových semínek, 2 bílky
Postup:
1. Oříšky nahrubo nasekáme a nasucho opražíme na pánvi. Brusinky nahrubo nasekáme. V rendlíku necháme rozpustit med a agávový sirup s máslem a kokosovým olejem, pak je necháme krátce vychladnout.
2. V míse smícháme vločky, sušené ovoce, oříšky a slunečnici. Do směsi přidáme již předem lehce vychlazenou směs medu a tuku. Vše pořádně promícháme.
3. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a vmícháme ho do směsi.
4. Menší plech vyložíme pečícím papírem, směs na něj nasypeme, rozprostřeme ji a pevně přitlačíme do podložky. Použít k tomu lze například sklenici. Vrstva by měla mít výšku 1 – 2 cm a měla by být celistvá bez volných míst.
5. Troubu předehřejeme na 170 stupňů Celsia a směs pečeme přibližně 15 - 20 minut. Ke konci doby pečení je dobré směs kontrolovat, aby příliš neztmavla. Upečenou směs necháme vychladnout a pak ji nožem nakrájíme na tyčinky.
Ovesné vločky s ovocem
Ovesné vločky jsou mimo jiné cenným zdrojem vlákniny. V kombinaci s ovocem jde o super svačinku či snídani.
Karbanátky z ovesných vloček
Vločky se dají přidat také do masových pokrmů, například do karbanátků.