Jak uchovat bylinky pro pozdější spotřebu? Poradili v Polopatě
Moderní hobby magazín Polopatě se vysílá každou neděli na České televizi a lze v něm nalézt mnoho užitečných rad. Moderátor Filip Čapka a jeho hosté udílí divákům užitečné informace v oblasti bydlení, vaření, péče o zahradu i zvířata. Pořad odvysílaný třetí zářiovou neděli měl hlavní téma víno, ale obsahoval i chytré rady, jak co nejlépe zpracovat přebytky z bylinkové zahrádky.
Letošní rok byl bohatý například na úrodu rajčat a cuket, dařilo se však také bylinkám. Jak správně uchovat bazalku, meduňku a petržel v pořadu poradila zahradnice Daniela Dušková.
Bylinky v kuchyni
Pokrmy ochucené čerstvými bylinkami mají velkou přidanou hodnotu, ale jak to zařídit, abychom si mohli vychutnávat požitek z vlastního koření i na podzim a v zimě?
Podzim klepe na dveře a práce na zahradě je před zimou stále dost. Zeleninová i ovocná úroda už je téměř sklizena a na řadu přichází i ta bylinková. Pokud máte na zahradě či v truhlíku na balkoně vysazenou mátu, meduňku, bazalku nebo petržel, je třeba je před zimou sklidit. Jak na to?
Nejprve je dobré odstříhat zelenou nať rostliny, a poté z ní otrhat listy. Právě ty se budou uchovávat pro pozdější potřebu. Způsobů, jak bylinky uskladnit, je hned několik. Každá bylina si však žádá své.
Meduňka
Aromatická bylinka, která pomáhá uklidnit nervy a přivolat slastný spánek, se dá uchovávat hned několika způsoby. Nasekané listy meduňky lze usušit (stejně jako například u máty) nebo je například uložit do uzavíratelné skleničky a zalít medem. V medu si bylinka může odpočinout 3 – 4 týdny, poté ji stačí přefiltrovat (přes kávový filtr) a přidávat do moučníků, čajů i smoothies.
Bazalka
U této bylinky se příliš nedoporučuje konzervace sušením, protože bazalka při tomto procesu významně ztrácí chuť i aroma. Mnohem vhodnější je listy nasekat, uložit do uzavíratelné skleničky zalít kvalitním olejem. Takto naloženou bazalku můžeme uchovávat v lednici a přidávat ji například do salátů.
Petržel
Oblíbená dvouletka se nejčastěji používá k dochucení polévek, vývarů, omáček, salátů, ale také mas. Její chuť i aroma jsou výrazné, a proto by byla škoda vzdát se jí v době, kdy nemá sezonu. Pro pozdější použití je nejvhodnější listy petržele nasekat a v sáčku uložit do mrazáku. Budou tak snadno k dispozici pro využití v kuchyni.
Losos s bylinkovou omáčkou
Ryba s krásně narůžovělou barvou nejen dobře chutná, maso z lososa je, i díky obsahu kvalitních tuků, zdraví prospěšné. V kombinaci s bylinkami je to skvělý pokrm do podzimních dnů.
Vepřový plátek s bylinkovými pečenými brambory
Brambory ochucené čestvými bylinkami nemají chybu! A když se přidá kousek vepřového, pochutnají si i masožrouti.