Test mražených filé a filetů. Které vyšly jako nejlepší?

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Mražené filé nebo filety jsou velmi oblíbeným jídlem u dětí, které na nich láká jednoduchost chutě a „uživatelsky“ příjemná konzistence. I u dospělých mají úspěch, i když z jiného důvodu, a to díky nenáročnosti přípravy a možnosti dlouhodobého skladování. Koupit ale můžete výrobky, které se od sebe dost liší hlavně ve dvou směrech – množství obsaženého masa a množství nežádoucí vody. Výsledky testů porovnávaly 18 výrobků z aljašské tresky.
Výskyt tresky v regálech obchodů je nejširší ze všech druhů ryb. Treska pestrá nebo aljašská je tak častou volbou nakupujících, a tak organizace dTest vzala ty nejčastěji prodávané a podrobila je zkoumání. Kontrolovaly se jejich chuť, obsah rybího masa a také obsah vody.

Porovnání filé a filetů

Česká republika patří k tradičním producentům sladkovodních ryb, a proto je s podivem, že Češi konzumují málo ryb. 10 kilo hovězího, 30 kilo drůbežího a pouze 5,4 kila rybího masa – to jsou údaje Českého statistického úřadu. Z toho 4 kilogramy ryb pocházejí z moře. Spotřebitelé v anketách odpovídají, že preferují ryby chlazené, ale asi se dělají lepšími, protože stále v nákupních košících převažují ryby mražené.
Redakce dTestu si vzala na paškál osm vzorků filetů a deset vzorků filé. Zajímala je chuť masa a jeho obsah. Lišit se měly jenom tvarem, šlo totiž o identický produkt – čisté rybí maso.

Filé z Alberta nejlepší

Obě kategorie, jak filety, tak filé, dopadly při odborné ochutnávce celkem úspěšně. Obě kategorie výrobku spolu držely krok. Filety na stupnici spokojenosti dosáhly 74 procent, zatímco filé 77 procent.
Odborná porota si všímala vzhledu a vůně hluboce zmražených ryb a následně sledovala to samé po rozmrazení. Kousky ryb prošly stejnou tepelnou úpravou na elektrickém grilu. Tím se hodnotily vzhled, konzistence, chuť a vůně. V tomto testu nejlépe obstálo filé Albert Treska aljašská. Ve všech ohledech je toto filé na jedničku, hodnotitelé neměli žádnou kritickou připomínku. Tam, kde našli problém, vyplýval hlavně z chutě a konzistence, které nebyly dostatečné.


Obsah masa

Druhá část testu se zaměřila na obsah rybího masa v mraženém filé. Množství masa je úzce spjato s množstvím vody, kterého mají filety z tresek přirozeně asi 80 procent. Jenže další voda se do výrobku může dostat při jeho zpracování, například během omývání. Ještě tak před deseti lety, v době slabě poučených spotřebitelů, se do filé voda přidávala záměrně. Objevily se i případy, kde maso tvořilo pouze čtvrtinu výrobku. Což je u rybího filé neuvěřitelné.
V současnosti laboratoře zkoumají množství masa pomocí sofistikovaných výpočtů. Měří se hodnoty obsahu bílkovin, tuku, popela a vody. V těchto parametrech z testu nejlépe vyšlo filé Mylord Premium Aljašská treska. V kategorii filetů nejlépe dopadly ty z Lidlu jménem Ocean Sea Alaska Pollock Fillets. Na druhé straně spektra se umístily filety Penny/Grand Mare Filety (88 procent masa) a Frigo Aljašská treska (76 procent masa). Tyto hodnoty už naplňují podmínku klamání zákazníků.

Zdraví škodlivé látky

Poslední věcí, kterou výzkumníci sledovali, byla zdravotní (ne)závadnost jednotlivých vzorků. Sledovalo se množství těžkých kovů, které se v oceánech vyskytují – olova, rtuti, kadmia a arsenu. Výsledky dopadly, jak se sluší a patří na 21. století, dobře. U konzumaci mražených ryb z moře není důvod k obavám. Žádný z výrobků nepřekročil předepsané limity.
Rovněž většina výrobků měla deklarovanou hmotnost odpovídající té skutečné. Pouze pětice filetů a dvě filé se nevešly do záporné hmotností odchylky tolerované vyhláškou.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Test mražených filé a filetů. Které vyšly jako nejlepší?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: test, mražených, filé, filetů., které, vyšly, jako, nejlepší?.

Kde najít informace



×