Ocet není jen okyselující přísada v kuchyni, víme toho o něm víc.

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Není tak dávno doba, kdy se ocet používal hlavně jako dezinfekce, odstranovač pachů, a přírodní čistidlo. Dnes už, díky rozvinutému chemickému průmyslu a stovkám čistících a dezinfekčních prostředků, ho většinou používáme jenom při vaření. Dokáže patřičně dochutit jídlo jako žádné jiné koření a těžko bychom se bez něho v mnoha receptech obešli. Přesto nezapomínejme i na ostatní jeho přednosti. Vždyť mnohé čistící prostředky, které kupujeme v drogerii, ho již také používají jako jednu z přísad. Ale i bez té chemie můžeme samotný ocet použít doma jako skvělého pomocníka. Třeba při jarním úklidu.

Ocet je navíc poměrně levný a šetrný k přírodě. Za pár korun si poradí se zápachem, kuchyňské povrchy dokáže úspěšně zbavit mastnoty, při praní prádla je výbornou aviváží. Při mytí ledničky a čištění odpadu ho již používáme velmi často. Odstraňuje vodní kámen všude tam, kde by se mohl usazovat. Třeba povařením octa ve varné konvici ji dokonale vyčistíme. Také nám pomůže s bolestí při bodnutí hmyzem, odpuzuje mravence v bytě, vosy na terase. Je to prostě takový malý zázrak.

Dnes už můžeme klidně zapomenout na kvasný lihový ocet, jediný co byl na trhu. Druhů octa je dnes celá řada a v naší kuchyni mají všechny své uplatnění. Potravinářský ocet se vyrábí oxidací tekutin které obsahují ethanol. Druhy octa se tak liší pouze tím, jaká surovina se při jejich výrobě použila.

Nejznámější druhy octů dostupných v obchodech jsou tyto:


1. Kvasný lihový ocet - klasika, která se nám mnohokrát osvědčila.

2. Vinný ocet - vyrábí se z vína bílého i červeného. Tyto octy se hodně uplatňují ve středomořské kuchyni.

3. Jablečný ocet - vyrábí se z jablečného moštu a velmi prospívá našemu trávení. Kromě jablek se vyrábí ovocný ocet třeba z malin nebo z rybízu.

4. Rýžový ocet - známý z asijské kuchyně. Vyrábí se světlý a tmavý. Je trochu více nasládlý a je známý tím, že působí účinně proti zácpě a odstraňuje zahlenění.

5. Balzamikový ocet - je hustší a ten kvalitní bývá dražší. Hodně se požívá k dochucování již hotových jídel.

6. Kokosový ocet - je nováček ve světě octů, je nasládlý a často jím dochucujeme saláty a omáčky.

Na trhu je i mnoho ochucených octů. Jejich chuť se mění louhováním různého koření a bylinek. Takový ocet si můžeme připravit i sami doma.

Je dobré mít v kuchyni kromě toho klasického octa i některé další. Rozhodně je při vaření , a nejen při něm, využijeme.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Ocet není jen okyselující přísada v kuchyni, víme toho o něm víc., je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: ocet, není, jen, okyselující, přísada, kuchyni,, víme, toho, něm, víc..

Kde najít informace



×