Top marinády pro grilované vepřové maso
Úprava masa na grilu je v létě jednoduchý způsob, jak připravit výtečný oběd, večeři nebo pohostit společnost. Ugrilovat dokonalý plátek masa chce trochu umu a podmínkou úspěchu je správná marináda.
Marinované maso lze koupit zavakuované v obchodě, snadno se však dá naložit i doma. Ve směsi oleje a koření by si maso mělo poležet ideálně přes noc, aby do sebe natáhlo vůně a chutě, které marináda nabízí. Kterou zvolit, aby se hodila k druhu masa a trefila se do chuti strávníků? Přinášíme vám několik tipů na kořeněné zálivky pro naložení vepřového masa.
Příprava je důležitá
Než se pustíme do marinování masa, je třeba ho důkladně očistit. Dobré je sáhnout po kousku čerstvého vepřové krkovice či panenky přímo u řezníka. Ostrým nožem maso odblaníme, aby se dal pokrm po tepelné úpravě dobře a snadno kousat. Dáváme přitom pozor, abychom maso zbavené blan a tučných částí co nejméně poškodili. Pak ho nakrájíme na požadované tvary – ideálně plátky. Pokud jsou příliš vysoké, lze je lehce naklepat za pomoci kloubů na ruce nebo přes potravinovou fólii paličkou na maso. Pozor! Netlučeme příliš silně, stačí to jen zlehka.
Co je třeba k nakládání
Příprava je snadná. Stačí si nachystat uzavíratelnou plastovou dózu, v níž marinádu smícháme a později do ní maso naložíme. Potravinu je během doby nakládání udržovat v chladu ledničky, aby nedošlo ke kontaminaci masa bakteriemi. Místo dózy lze použít také "zipovací" sáček vhodný do mrazničky.
Nakrájené maso naložíme do marinády, uložíme do dózy, kterou zavřeme a uchováváme minimálně 12 hodin v ledničce. Během doby nakládání je dobré maso ve směsi alespoň jednou otočit. Před tepelnou úpravou ho 60 – 30 minut předem vyndáme z lednice, aby nedošlo při grilování k tepelnému šoku.
Kterou marinádu vybrat?
Záleží jen na vaší chuti, jako zálivku zvolíte. Klasické varianty jsou tvořeny ze směsi oleje, koření a česneku. Dají se připravit ale i v jiných než olejových variantách, kdy je tuk nahrazený například jogurtem, podmáslím, tahini pastou či octem nebo citronovou šťávou. Maso díky tomu získá mírně nakyslou chuť a krásně zkřehne. Zejména v asijských zemích jsou populární marinády s nasládlou chutí, i u nás jsou v oblibě, proto se do nich přidává například med nebo javorový sirup.
Plátky masa či medailonky před uložením do marinády nesolíme, protože by zbytečně ztrácely na šťavnatosti. Sůl si ale připravíme na stůl, abychom na ni nezapomněli.
Tipy na marinády slané, sladké i pikantní
Zálivka s podmáslím
Rychlá marináda s příjemnou kořeněnou chutí je hotová raz-dva. Stačí smíchat 300 ml podmáslí s polévkovou lžící Worcesterské omáčky a šťávou z limetky. Hodí se pro špízy i vepřové plátky.
Nasladko
Mlsné jazýčky ocení nasládlou chuť masa, která se získá z medové marinády. Potřebovat budete lžíci čerstvé pomerančové šťávy se dvěma najemno nakrájenými stroužky česneku, dvě lžíce opražených sezamových semínek, dvě lžíce sojové omáčky a dvě lžíce medu. Vše je třeba pečlivě rozmíchat, aby se ingredience spojily, a je hotovo.
Pikantní steaková marináda
Kdo to rád pálivé, ten ocení následující recept na kořeněnou zálivku. Je třeba 80 g najemno nakrájené cibule, dále 4 prolisované stroužky česneku, 2 nakrájené chilli papričky (lze použít i sušené koření), 1 lžičku mletého černého pepře, 75 ml chilli oleje (či slunečnicového oleje), lžíci kečupu, lžíci rajského protlaku, lžičkou chilli pasty a lžící uzené papriky. Vše smíchat a maso naložit.
Marinované kuře a křupavé smažené knedlíky
Recept na marinované kuře s báječnou přílohou zaujme i zachutná.
Marinovaná Mozzarella
Nejen maso se dá naložit do marinády. Také sýry chutnají skvěle v kořeněné zálivce.
Grilovaný marinovaný steak
Klasika, která se nikdy neomrzí. Steak naložený v marinádě připravený na grilu!
Jogurtová marináda
Olej lze v marinádě nahradit například jogurtem. Maso bude šťavnaté a krásně křehké.
Marinovaný kapr a salát s červenou řepou
Populární česká ryba kapr se dá také naložit do marinády. Vyzkoušejte recept!