Bílé fazole na kyselo recept
Luštěniny jsou díky obsahu stopových prvků a vitamínů tělu velmi prospěšné. A ty na kyselo jsou hodně oblíbené zejména na Vysočině, kde jsou regionální specialitou. Recept na bílé fazole na kyselo jsem našla na webu czechspecials, kde je spousta předpisů na báječné české a moravské kulinářské poklady, a trochu ho \"vylepšila\" uzeninou. Výborný je však i bez ní.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 400 g bílých fazolí
- 100 g petržele
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 bobkové listy
- 1 malá brambora
- 20 g másla
- 1 pikantnější klobása
- 1 - 2 lžíce octa
- čerstvý tymián
- mletý pepř
- sůl
Způsob přípravy
Fazole propláchneme na sítu vodou, nasypeme je do hrnce, zalijeme dostatečným množství vody a necháme nejméně přes noc nabobtnat. Ráno vodu slijeme, fazole zalijeme čistou vodou a dáme vařit.
Po chvíli do hrnce přidáme očištěnou a na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, bobkový list a snítku tymiánu. Až budou fazole téměř měkké, nastrouháme k nim bramboru, která směs zahustí a vaříme dalších asi 5 minut.
Na závěr fazole zjemníme máslem, dochutíme solí, pepřem a octem. Klobásu nakrájíme na kolečka a na sucho ji opražíme na pánvi. Na talíř naservírujeme nejprve klobásu, poté fazolovou směs a na závěr sázené vejce. Kdo se uzeniny rád vzdá, může ji nahradit osmaženými cibulovými kroužky.