Bramborový chléb recept
Když do těsta na chléb přidáte brambory, získá tím pečivo nejen lepší chuť , ale také hutnost. Bramborový chléb je opravdu výtečným pečivem, ale je pravdou, že se jeho příprava občas nezadaří a z vytouženého bochníku je tvrdá placka. Chleba je dobré péct v nádobě a ne na plechu. Nádoba ho lépe zformuje a on nebude mít šanci se rozjet do stran. I když je pečení bramborového chleba trochu ošemetná a náročná záležitost, určitě stojí za vyzkoušení, protože když se povede, není lahodnějšího pečiva.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g hladké mouky
- 10 g soli
- 200 ml mléka
- 10 g čerstvého droždí
- 250 g vařených, oloupaných nastrouhaných brambor
- 40 g cukru
- 1 vejce + 1 vejce na potření
- 30 g másla + na vymazání plechu a na potření
Způsob přípravy
Do misky rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, lžíci mouky, mléko a vše promícháme. Misku zakryjeme a necháme vzejít kvásek.
Do zadělávací mísy nasypeme zbylou mouku, kterou smícháme se solí, přilijeme zbylé mléko, kvásek a vypracujeme vláčné těsto.
Do těsta zapracujeme nastrouhané brambory, zbývající cukr, vajíčko a rozehřáté, ale ne horké máslo. Těsto opět propracujeme, zakryjeme ho a necháme vykynout.
Po vykynutí po opět lehce prohněteme a těsto rozdělíme na dvě šišky, které vytvarujeme, znovu přikryjeme a necháme opět vykynout.
V rendlíku rozpustíme trochu másla a prošleháme v něm vejce. Směsí šišky potřeme a lehce je poprášíme moukou.
Chléb pečeme v zapékacích nádobách 40 - 50 minut při teplotě 200°C.