Hruškový Tarte Tatin recept
Vyzkoušejte zajímavou variaci na obrácený francouzský koláč s jablky. Místo jablíček můžete použít hrušky. Koláč tak bude stejně rychle hotový a ještě o něco sladší.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 160 g hladké špaldové mouky,
- 6 lžic studeného másla,
- 1 vejce,
- 5 až 7 hrušek,
- 110 g másla,
- 150 g třtinového cukru,
- 1 lžíce třtinového cukru do těsta,
- špetka soli.
Způsob přípravy
Předehřejeme troubu na 180°C. Máslo necháme trochu změknout. Mouku smícháme se lžící cukru, špetkou soli a 6-ti lžícemi másla. Postupně ze směsi vypracujeme drobenku. Vejce prošleháme ve zvláštní misce se lžící vlažné vody. Pak přelijeme k drobence a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme odpočinout v lednici.
Oloupeme hrušky, zbavíme je jádřinců a nakrájíme je na čtvrtiny. Na pánvi rozehřejeme ostatní máslo a přisypeme cukr. Za stálého míchání počkáme až se cukr rozpustí. Potom do pánve přidáme hrušky a na mírném plameni pečeme zhruba 10 minut, do té doby než hrušky změknou a obalí se karamelem.
Připravíme si formu na koláč a přelijeme do ní hrušky s karamelem. Pak vyndáme těsto z lednice a vyválíme tenký plát o něco větší než je forma na koláč. Těsto přeneseme a položíme jej přes hrušky. Okraje zahneme dovnitř a těsto mírně propícháme vidličkou.
Vložíme do trouby a pečeme 20 minut. Poté necháme krátce vychladnout a koláč i s formou překlopíme na rovný tác, tak aby se otočil hruškami nahoru. Po úplném vychladnutí nakrájíme a můžeme podávat.