Od jara do podzimu na zahradě s grilem

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Také jste se rozhodli, že letos konečně začnete se zahradním grilováním? Pak je ale právě teď nejvyšší čas pořídit si všechno, co je pro grilování v přírodě potřeba.

Vlastně možná ani nevíte, jaký gril si pořídit. Takže se určitě hodí trochu základních informací pro úplný začátek. Při výběru grilu zvažte několik důležitých věcí. Například to, pro kolik lidí a jak často budete grilovat. Také si ujasněte, kde budete gril skladovat. V neposlední řadě zvažte, jaké prostředky můžete do koupě grilu investovat. Větší investice se promítne nejen v delší životnosti grilu, ale i v jednoduchosti jeho obsluhy. Je dobré vzít v úvahu i to, jak zdatní jste kuchaři, a jak složitá jída budete na grilu připravovat.

Na trhu jsou grily plynové, elektrické a grily na dřevěné uhlí. S každým z nich se samozřejmě pracuje trochu jinak.

Asi nejoblíbenější, plynový gril, je na obsluhu rozhodně nejjednoduší. Po připojení propanbutanové láhve ho obsluhujete jako plynový sporák, co máte v kuchyni. Plynové grily jsou stabilní a většinou bývají opatřeny kolečky pro lepší manipulaci. Výhodou je i jednoduchá údržba a velmi snadná regulace teploty grilování. Nevýhodou je vyšší cena a mohlo by vám třeba vadit, že chybí klasická vůně kouře.


Elektrický gril je také jednoduchý na obsluhu, je bezpečný, a jednou z jeho výhod je ta, že ho můžete používat nejen na zahradě, ale i doma. Má buď klasický rošt, nebo celokontaktní kamennou či teflonovou plochu. Ty kvalitnější mají i misku na zachycení odkapávající šťávy. Dostanete je i v kontaktní podobě, což dost urychluje ohřev potravin. Další výhodou elektrických grilů je nepřítomnost kouře a popela. Nevýhodou je nutný přívod elektřiny a chybí možná i ta vůně kouře.

Nejkvalitnější grily na dřevěné uhlí jsou z pevné oceli a mají smaltovaný povrch. Jejich konstrukce je velmi jednoduchá, jsou snadno přenosné a mívají kolečka pro lepší manipulaci. Neměla by jim chybět miska na zachytávání popela. Některé jsou bez víka, ale investovat do grilu s víkem se rozhodně vyplatí. Grilování je v něm úspornější a při špatném počasí v něm můžete i udit. Výhodou grilu na dřevěné uhlí je to, že je lehčí, skladnější a levnější. Nevýhodou je nutná manipulace s palivem, také zapalování chce určitou dávku šikovnosti a cviku. Je tu horší regulování teploty a taky možnost přepalování tuku. Ale klasická a nezaměnitelná vůně ohně a kouře se projeví i na chuti a vůni pokrmů, a to je tu určitě velkou výhodou.

Takže když si vyberete gril, je na řadě nezbytné grilovací nádobí a náčiní. Všechny ty kleště, naběračky, obracečky, kovové jehly na špízy, alobal a tak dál. Můžete si pořídit sadu grilovacího náčiní v přehledném kufříku, je jich v obchodech na výběr nespočet. A sami časem v praxi zjistíte, co všechno vám ještě chybí a co by vám mohlo grilování usnadnit. A poznáte jak velkou roli při grilování hraje například koření, nebo různé omáčky a marinády. To všechno, včetně receptů na ty nejlepší grilované pochoutky najdete i na této stránce.

 

Grilovaný kuřecí plátek s bylinkami

Grilovaný kuřecí plátek s bylinkami


Kuřecí maso se na grilování výborně hodí. Tady je dobře okořeněné, libové a lehce stravitelné. Prostě dobré a zdravé jídlo nejen v létě.


Grilovaná panenka a lehký dip

Grilovaná panenka a lehký dip


Připravte si dip den předem a pak už zbývá jen grilovat špíz z masa, zeleniny a ovoce.


Cuketa na grilu

Cuketa na grilu


Skvělá příloha ke grilovaným masům. Ale chutná i jen tak, s kouskem čerstvého pečiva.


Grilované krevety

Grilované krevety


Nechte je nějakou dobu ležet v marinádě a pak stačí už jen pár minut na grilu. Jemné a delikátní.


Grilované  jehněčí kotlety s provensálským kořením

Grilované jehněčí kotlety s provensálským kořením


Voňavé křehké jehněčí maso vám bude chutnat. A k tomu třeba už jen čerstvý zeleninový salát.


Grilovaný toust se sýrem a cibulí

Grilovaný toust se sýrem a cibulí


Rychlá a pikantní pochoutka k vínu či pivu pro vaše hosty a přátele.


Vepřová játra na grilu

Vepřová játra na grilu


Rychlé, jednoduché, dobré. Jídlo hotové za pár minut.


Špíz na grilu

Špíz na grilu


Stačí mít kvalitní maso na steaky a pak už je vše snadné. A výsledek rozhodně stojí za to.


Chilli omáčka na grilování

Chilli omáčka na grilování


Tuhle omáčku uplatníte při grilování v každém případě. Je mnohem lepší připravit si ji doma. A je to snadné.


Grilovaná kuřecí křidélka s Tamarind Chipotle barbecue omáčkou

Grilovaná kuřecí křidélka s Tamarind Chipotle barbecue omáčkou


Pikantní kuřecí křidélka tentokrát s koupenou kvalitní omáčkou. Dobrota.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Od jara do podzimu na zahradě s grilem, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Od jara do podzimu na zahradě s grilem.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: jara, podzimu, zahradě, grilem.

Kde najít informace



×