Lívanečky podle Petry Burianové recept
Kuchařka, kterou napsala vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová, patří k mým oblíbeným. Předpis na lívance, který zde naleznete, se u nás doma tzv. “uchytil”, protože těchto sladkých placiček se nikdy nepřejíme.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g hladké mouky
- 2 vejce
- 280 g mléka
- 40 g cukru krupice
- 170 g kefíru
- 4 lžičky oleje
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
Způsob přípravy
Z vajec oddělíme zvlášť žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme metličkou společně s cukrem. Pak přilijeme olej, mléko, kefír a vše fortelně promícháme. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh.
Do tekuté vaječné směsi postupně přisypáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem a vymícháme hladké těsto. Nakonec do těsta opatrně přidáme tuhý sníh a vše jemně vařečkou promícháme.
Na rozehřátou pánev přilijeme trošku oleje a naběračkou naléváme těsto. Lívance z obou stran opečeme do zlatova. Hotový pokrm zdobíme zakysanou smetanou a čerstvým ovocem.