Lazaně recept
Pravé lasagne se připravují s bešamelovou a boloňskou omáčkou, ale tuto italskou lahůdku lze připravit v mnoha variacích, i vegetariánských. Lasagne jsou široké těstoviny, které si můžete připravit doma, ale mnohem snadnější je sáhnout po těch z obchodu. Jen je třeba si pečlivě přečíst návod, protože některé lazaně se musí předem uvařit v horké vodě.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Boloňská omáčka:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká cibule
- 1 stroužek česneku
- 700 g mletého hovězího (nebo kuřecího)
- 250 g loupaných rajčat v plechovce
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 4 lžíce červeného vína
- 1 lžíce sušené bazalky
- sůl
- pepř
- Sýrová omáčka:
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 600 ml mléka
- 125 g strouhaného sýra
- ½ lžičky mletého muškátového ořechu
- těstoviny lasagne
Způsob přípravy
Omáčku s masem připravíme tak, že na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Vmícháme maso, pár minut restujeme a pak přidáme rajčata, protlak, víno, bazalku sůl, pepř a necháme asi 20 - 25 minut provařit.
Základem sýrové omáčky je bešamel. Máslo proto rozpustíme v hrnci, vmícháme mouku a necháme asi minutu až dvě osmažit. Postupně přiléváme teplejší mléko a za stálého míchání přivedeme k varu. Když omáčka začne tuhnout, přisypeme muškátový oříšek, hrnec stáhneme z plotny a přisypeme nastrouhaný sýr. Omáčku mícháme tak dlouho dokud se sýr nerozpustí.
Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si pekáček. Nyní budeme vrstvit nejprve omáčku s masem, na ni sýrovou omáčku, pak lasagne a tento postup opakujeme až do vyčerpání zásob. Je ale třeba myslet na to, že horní vrstvu musí tvořit boloňská a sýrová omáčka.
Kdo má rád křupavou sýrovou krustu, ten může horní vrstvu omáčky navíc posypat nastrouhaným sýrem typu parmezán.
Lasagne pečeme přibližně 35 - 40 minut.