Recept Mazanec

Detail receptu na jídlo Mazanec. Podrobný popis jak uvařit tento pokrm. Recept obsahuje podrobný seznam ingrediencí.

Mazanec

Publikováno:   Nahraj fotku a vyhraj!

3

Mazanec, neboli velikonoční bochánek se připravuje většinou o jarních svátcích ze sladkého kynutého těsta. Je to klasické oblíbené české pečivo, vláčné a voňavé.

Z droždí, špetky cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravíme kvásek a necháme ho v teple. Mezitím než vzejde, namočíme rozinky do rumu a ve velké míse důkladně smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, anýzem, muškátovým květem a špetkou soli.

Do směsi přidáme vzešlý kvásek, rozinky v rumu, polovinu nasekaných mandlí, žloutky a rozpuštěné máslo. Těsto musíme důkladně zpracovat, nejprve v míse a pak ještě na vále.

Potom těsto poprášíme moukou, vložíme do čisté mísy a necháme ho přikryté utěrkou kynout 2 hodiny. Dvakrát ho během této doby promícháme vařečkou, aby se do něj dostalo více vzduchu.

Z vykynutého a znovu prohněteného těsta vytvoříme 2 bochánky, položíme je na plech s pečícím papírem a necháme ještě chvíli nakynout. Pak bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbytkem nasekaných mandlí a vložíme do trouby předehřáté na 220 stupňů.

Po deseti minutách pečení snížíme teplotu na 150 stupňů a zvolna dopékáme. Před koncem píchneme do středu mazance špejlí, pokud se na ni těsto nepřilepí, je mazanec hotový. Upečený mazanec potřeme rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.

Mazanec, neboli velikonoční bochánek se připravuje většinou o jarních svátcích ze sladkého kynutého těsta. Je to klasické oblíbené české pečivo, vláčné a voňavé. Z droždí, špetky cukru, vlažného ml...

Sdílejte článek:

  • Doba vaření: 180 min
  • Počet porcí 8

Recenze a hodnocení receptu Mazanec


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Recept Mazanec

Ingredience receptu Mazanec

3 žloutky
100 g cukru krupice
½ sáčku vanilkového cukru
500 g polohrubé mouky
citronová kůra z 1 citronu
150 g másla
50 g oloupaných mandlí
200 ml vlažného mléka
50 g rozinek
1 lžíce rumu
1 čerstvé droždí
sůl
špetku muškátového květu
špetku mletého anýzu
1 celé vejce

Recepty, které vás budou zajímat

Kategorie receptů Pečivo
Hledat podobné recepty jako Mazanec

Podobné recepty jako Mazanec


M
×

Nahrání fotografie jídla

Zaregistrujte se a nahrajte fotky jídel a vyhrajte v měsíčních soutěžích.
Přihlásit se přes sociální sítě

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů