Pikantní hrachová polévka s krevetami recept
Hráškovou polévku bych mohla jíst na sto způsobů a nikdy se mi neomrzí. Tento recept překvapí lehce pálivou chutí. O dokonalou tečku se postarají tepelně upravné krevety.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g mraženého hrášku
- 750 ml drůbežího vývaru (nebo 1 kostka bio bujónu)
- 2 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 zralé avokádo
- 200 g předvařených krevet
- 2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
- 1 - 3 wasabi pasty
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Česnek a šalotky oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozpáleném oleji v hrnci. Jakmile zesklovatí, přidáme hrášek (asi 50 g odložíme stranou), zalijeme ho vývarem a na středním plameni povaříme deset minut.
Avokádo rozpůlíme, odstraníme pecku a vydlabeme dužinu, kterou rozmačkáme vidličkou a pokapeme šťávou z limetky.
Na nepřilnavé pánvi rozpálíme olej a krevety krátce zprudka opečeme - asi 2 až 3 minuty z obou stran.
Polévku sundáme z plotny a rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme rozmělněné avokádo, promícháme a polévku dochutíme solí, pepřem a wasabi pastou. Přisypeme zbylý hrášek a vše krátce prohřejeme.
Hotovou polévku ozdobíme na talíři opečenými krevetami.