Salsa z avokáda a okurek recept
Studená omáčka salsa se podává v italské a španělské kuchyni. Salsu mají také v Mexiku, ale tam jde o omáčku pikantní, do níž se namáčejí kukuřičné nachos nebo tortilly. Studená salsa se hodí například jako dip k nakrájené zelenině, dochutit s ní můžete placky plněné masem a zeleninou a ozvláštnit s ní lze třeba hamburgery. Avokádo a okurka vytvoří svěží kombinaci, která nadchne chutí i texturou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 zralá avokáda
- 1 menší salátová okurka
- 2 stroužky česneku
- čerstvá bazalka
- 5 lžic olivového oleje
- 3 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce sirupu (javorový nebo agávový)
- šťáva z jednoho citronu
- špetka mletého chilli
- pepř
- sůl
Způsob přípravy
Avokáda rozpůlíme, vyndáme pecku a lžící vydlabeme dužinu. Česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme. Z bazalky otrháme lístky.
Ingredience nasypeme do mixéru, přidáme olivový olej, balzamikový ocet, sirup a citronovou šťávu. Směs rozmixujeme do hladkého krému a dochutíme solí, pepřem a mletým chilli.
Okurku oloupeme, nakrájíme ji na malé kostičky a přimícháme k avokádové omáčce. Směs znovu dochutíme a můžeme podávat.