Smažák recept
Smažák, neboli smažený sýr, je asi nejznámější vegetariánské jídlo u nás. Rychle připravená a poměrně levná dobrota je velmi oblíbená.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g jemné strouhanky
- 450 g tvrdého sýra (např. Eidam)
- 2 vejce
- sůl
- trochu vody
- olej nebo máslo na smažení
Způsob přípravy
Smažák, neboli smažený sýr, je asi nejznámější vegetariánské jídlo u nás. Rychle připravená a poměrně levná dobrota je velmi oblíbená. Sýr si nakrájíme na plátky silné asi půl centimetru. Obalíme je v mouce, rozšlehaných vejcích s trochou soli a lžící vody, a nakonec ve strouhance. Někdo sýr obalí dvakrát, aby se zabránilo případnému roztečení.
Na pánvi s olejem obalené plátky usmažíme dozlatova. Je možné smažit i na másle, sýr pak úplně jinou chuť. Po osmažení ihned podáváme. Nejlépe s vařenými brambory, hranolky nebo s americkými bramborami. Klasické je přidat k jídlu tatarskou omáčku.