Vepřová kýta v zeleninové omáčce recept
Vepřová kýta v zeleninové omáčce bude výborná s jakoukoliv přílohou. Ať jsou to vařené brambory, rýže nebo třeba noky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 800 g vepřové kýty
- 200 g slaniny
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- snítka tymiánu
- sůl
- 50 ml zakysané smetany
- 1 lžíce hladké mouky
- zeleninový vývar
Způsob přípravy
Očištěné maso prošpikujeme polovinou nakrájené slaniny. V pekáči rozpustíme zbylou slaninu a osmažíme na ni nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu.
Přidáme pepř, nové koření, tymián, špetku soli a navrch položíme prošpikované maso. Vše podlijeme vývarem, přikryjeme víkem a zvolna dusíme až maso změkne. Občas můžeme podlít vývarem.
Měkké maso pak ještě krátce opečeme v odkrytém pekáči. Pak ho vyndáme a nakrájíme na plátky.
Zbylou omáčku v pekáči zahustíme moukou rozšlehanou ve smetaně, podle potřeby přidáme vývar, krátce povaříme, vyndáme kuličky koření a rozšleháme tyčovým mixérem. Podle chuti pak omáčku případně ještě osolíme.
Do hotové a dochucené omáčky vrátíme plátky vepřového masa a můžeme podávat s vybranou přílohou.