Avokádo: důvody, proč si ho zamilovat a pár tipů z kuchyně

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Z ovoce, které je původem z Mexika, se využívá dužina, která je velmi chutná. Z vnitřku avokáda se připravuje výtečný dip známý jako quacamole a dužinu lze použít i pro přípravu smoothie nápojů, salátů či pomazánek. Prozradíme vám důvody, proč stojí za to vyzkoušet avokádo.

Proč si připlatit?

Tvarem avokádo často připomíná hrušku a díky jeho krémové dužině se mu také občas přezdívá máslová hruška. Sezona tohoto ovoce má dvě etapy. Sklízí se od ledna do dubna a od srpna do prosince a na světě se kultivuje až 400 druhů avokád. Mezi nejpopulárnější druhy patří avokáda hass a fuerte. Prvně jmenovaná odrůda je spíše menší, kulatější a ve zralém stavu má slupka tmavě fialovou až černou barvu. Obsahuje více aminokyselin a je o něco chutnější než druh fuerte, který je o něco větší a hruškovitější.

Od nákupu tohoto skvělého ovoce často odradí vyšší kupní cena. To je ale škoda! Avokádo totiž platí za superpotravinu a sáhnout hlouběji do peněženky se proto rozhodně vyplatí! Proč? Čtěte dále!

Zdravé a chutné ovoce

Zelená bomba plná živin, i tak by šlo stručně popsat avokádo. Tropické ovoce je v podstatě bobule, která roste na avokádovém stromě. Bohaté je na vitamíny skupiny B, dále vitamíny A, E, C, minerály, aminokyseliny, lutein, který je důležitý pro náš zrak a hlavně na cenné tuky. Dužina avokáda ho obsahuje až 30 %, ale není třeba se bát, že příliš přiberete. Tyto tuky jsou zcela bez cholesterolu, naopak v nich nalezneme důležité nenasycené mastné kyseliny, které dělají dobře lidskému srdci i cévám.


Základ jídelníčku

Avokádo je bohaté na proteiny, proto je důležitým zdrojem živin pro vegany, vegetariány i osoby na low – carb dietě. Ovoce totiž neobsahuje prakticky žádné sacharidy, zato nadlouho zasytí. Krémovitou dužinu ocení i milovníci sladkých pokrmů. Dá se například použít k výrobě čokoládové pěny. K vaření se ale avokádo příliš nehodí, protože by mohlo zhořknout.   

Jak je to se zralostí ovoce?

Koupili jste poprvé avokádo a nevíte, co s ním? Než začnete s ovocem pracovat, je důležité, aby bylo zralé. V obchodech se prodávají avokáda zralá či k dozrání. Zralé avokádo by mělo být lehce měkké po celé své ploše. Pokud bude mít na povrchu propadlé části, které budou měkčí, než ostatní hrozí, že už je přezrálé nebo nahnilé.

Avokádo k dozrání není určené k přímé konzumaci. Takový plod je třeba nechat dozrát. Jak na to? Ovoce doma vložte do papírového sáčku, společně s banánem nebo jablkem. Proč? Banán i jablko produkují etylen, který urychluje proces zrání.  Avokádo v sáčku pravidelně kontrolujte a po pár dnech si na něm budete moc pochutnat.

Dip, který hraje prim

Asi nejznámějším pokrmem z avokáda je quacamole. Tento dip z Mexika je skvělý jako příloha k nachos nebo jako nátěrka na pečivo. Zelená omáčka z avokáda je tak populární, že si dokonce vysloužila svůj neoficiální mezinárodní den, který se slaví 16. září. Recepty na quacamole naleznete níže v galerii.

Guacamole

Guacamole


Tak málo stačí k výrobě této skvělé omáčky, kterou oceníte jako "mlsání" nejen ke sledování televize.


Avokádové guacamole

Avokádové guacamole


Další z receptů na quacamole, který stojí za vyzkoušení.


Hruškovo avokádové smoothie

Hruškovo avokádové smoothie


Vydatný a výživný nápoj, který dokonale zasytí.


Čočkový salát s avokádem a sýrem feta

Čočkový salát s avokádem a sýrem feta


Bílkovinami nabitý salát, který skvěle chutná. Zdravý, chutný, dokonalý!


Pomazánka s avokádem

Pomazánka s avokádem


Avokádo lze použít i k výrobě pomazánek. Kdo zvolí celozrnné pečivo, vytvoří dokonale nutričně vyváženou snídani či svačinu.


Kalifornský salát s avokádem

Kalifornský salát s avokádem


Připomene teplé letní dny. Salát s avokádem je lehce stravitelný, přesto zasytí.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Avokádo: důvody, proč si ho zamilovat a pár tipů z kuchyně, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: avokádo:, důvody,, proč, zamilovat, pár, tipů, kuchyně.

Kde najít informace



×