Dušičky, první sníh, svatomartinská husa a první letošní vína, to všechno nás čeká v listopadu.

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

S tím sněhem to možná nebude tak horké, ačkoliv občas se opravdu na svatého Martina, tj. 11. listopadu, první sněhové vločky objeví. Protože přece: Svatý Martin na bílém koni jede. Nejspíš hlavně na horách. Ale podzim už je nenávratně tady a chladné dny a noci nás nejspíš častěji zaženou do tepla domova. Tje ten správný čas, sednout si s dekou doma k lampě, uvařit si horký nápoj a třeba i vzít do ruky pěknou knížku. Úrodu ze zahrádek máme pěkně zavařenou či usušenou, příroda se chystá k zimnímu spánku. Je čas trochu zpomalit a užívat si toto období, protože pozor, vánoce jsou už na dohled, za chvíli začneme plánovat pečení cukroví, chystání dárků, adventní kalendáře, menu na slavnostní stůl a mnohdy i spoustu návštěv a setkání s příbuznými. Ale zatím bychom se mohli naladit na klid a pohodu.

Svatomartinské posvícení a s ním spojené hodování, je především ve znamení pečené husy s knedlíkem a zelím, kaldounu, což je tradiční hustá polévka s drůbky a posvícenských koláčů. Správně upéci husu vyžaduje hlavně spoustu času, protože samotné pečení trvá i 3 až 5 hodin, záleží na její velikosti. Den předtím je ovšem třeba husu náležitě připravit, osolit, okmínovat a uložit do druhého dne do chladna. Druhý den začne pečení, odebírání sádla, podlévání, pečení se zakrytým víkem, pečení s odkrytým víkem, má to zkrátka svá pravidla. Pokud nemáte svůj vlastní rodinný recept na pečenou husu, najdete ho i u nás.

Státní svátek 17. listopadu určitě nemusíme představovat. Kromě toho, že se nejde do školy a do práce, víme, že je to od roku 1941 Mezinárodní den studentstva a v roce 1989 studenti svou demonstrací na Národní třídě odstartovali Sametovou revoluci a přechod ze socializmu k demokracii.

Na Svatou Cecílii, 22. listopadu, se podle pranostik pokryjí pole sněhem a 25. listopadu, na Svatou Kateřinu, nám pranostiky tvrdí: Kateřina na ledě, Vánoce na blátě.


A víte, že letos na 25. listopadu připadá tzv. Buy Nothing Day? Tento „den nenakupování“ je symbolem antikonzumního způsobu života. Takže bychom se i nad tím mohli zamyslet a popřemýšlet, zda vše co nakupujeme, opravdu potřebujeme.

A vzápětí, 27. listopadu začne první adventní nedělí letošní advent. Připravíme si adventní svíčky, adventní kalendáře a věnce a měli bychom si ho v klidu užívat. Většinou se spojí i s přípravami na Štědrý den a ostatní vánoční svátky, takže s tím klidem to asi pokaždé úplně nevyjde. Přesto je ho krásné a oblíbené roční období u většiny z nás.

Jestliže se pomalu chystáte na pečení vánočního cukroví, mohl by se vám hodit recept na přípravu domácího vanilkového cukru. Na 200 g cukru krystal potřebujete 1 vanilkový lusk. Lusk necháme bez obalu několik dní na vzduchu ztvrdnout, pak ho nakrájíme na malé kousky a společně s cukrem ho umeleme na kávovém mlýnku. Jemný vanilkový cukr pak uložíme do uzavíratelné dózy a máme ho po ruce vždy, když budeme péci sladké cukroví nebo koláče.

Příjemné a klidné listopadové dny všem.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Dušičky, první sníh, svatomartinská husa a první letošní vína, to všechno nás čeká v listopadu., je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Kde najít informace



×