Dýně, cukety a patizony

Článek byl publikován

Podzim s vůní horké husté dýňové polévky ( a trochu o cuketách a patizonech)


Věděli jste, že dochovaná semena tykve obecné, neboli dýně obecné, pocházejí z období 5000 před naším letopočtem a patří mezi nejstarší plodiny? Dýni řadíme mezi zeleninu a pochází z Jižní Ameriky. Do Evropy se dostala s Kryštofem Kolumbem přes Španělsko a Francii a k nám přišla oklikou až přes Turecko s tureckými nájezdníky. Rozhodně to ale není naše tradiční jídlo. Až poslední dobou si získává stále větší a větší oblibu v kuchyni. Velký podíl na tom má i to, že obsahuje hořčík, draslík, železo, sodík, provitamíny vitamínu A a mnohé další prospěšné látky. Její další dobrou vlastností je i to, že obsahuje až 90 % vody.

Je pravda, že asi hodně z nás vnímá dýni jen jako něco, co se v Americe vydlabe, když slaví Halloween. Ale i když pokrmy z dýně nejsou u nás vůbec běžné, začíná se dost zařazovat i do našeho jídelníčku. Její pěstování je snadné a zvládne to každý, dýně roste rychle a leckdy dosahuje až obřích rozměrů. Sklízí se koncem léta a správně uskladněná vydrží velmi dlouho.

Klasickým způsobem konzervování dýní jsou skvělé dýňové kompoty, dýňová marmeláda nebo ukládání v cukerném nálevu a následné sušení, tedy kandování. Každý kdo tyto lahůdky, které připravovaly mimochodem už naše babičky, ochutnal, musí přiznat že jsou vynikající.

Stejně tak horká dýňová polévka nás skvěle zasytí a zahřeje v chladných a pošmourných podzimních dnech. Nebo třeba dýňový koláč. Chuť je trochu exotická, ale proč ne. Dýní jsou desítky druhů. Jedním z nich, který má v kuchyni hodně velké využití, je dýně Hokaido. Je jediná, která se před úpravou neloupe. Používá se jako přísada do polévek (třeba místo nudlí je skvělá), omáček , je zdravou přílohou, můžeme ji grilovat, přidávat do zapékaných jídel a nádivek. Její uplatnění je velmi rozmanité. A kromě toho má vysoký obsah vlákniny, je prospěšná při žaludečních a srdečních potížích, při onemocnění ledvin a vůbec je našemu organizmu velmi prospěšná.

Nesmíme zapomenout na dýňová semínka. Jak víme, jsou velmi zdravá. Vyjmenováváním všech jejich pozitivních vlastností bychom popsali spoustu papíru. Stačí když budeme vědět, že „zobáním“ dýňových semínek uděláme pro své zdraví mnoho dobrého. Můžeme je přidávat do salátů, do polévek, opražené použít při pečení chleba.

Jsou také dýně okrasné, sice se také dají jíst, ale jejich dužina není příliš bohatá a bylo by s nimi příliš práce. Používáme je jako krásnou přírodní dekoraci doma, mají různé tvary, jsou různobarevné, nebo třeba zeleně pruhované.

Když už mluvíme o dýních, nesmíme zapomenout na cukety. Cuketa vznikla šlechtěním tykve obecné v Itálii. Někdy se jí říká cukína a oba názvy vznikly z italského slova zucca, což znamená tykev. Bývá zelená, ale jsou i cukety žluté. Cuketa sice svým vzhledem připomíná okurku, ale její použití v kuchyni je zcela odlišné. Většinou se tepelně upravuje, ale málokdo ví, že je chutná i za syrova, můžeme ji přidávat třeba do zeleninových salátů. Nejchutnější je mladá cuketa, dlouhá okolo 20 cm. Nemusí se loupat a semena nejsou ještě tvrdá. Také obsahuje značné procento vody, má vysoký obsah karotenu a hodí se pro dietáře.

Cukety můžeme grilovat, péci, smažit, známé jsou především „bramboráky“ z cuket, zapékané cukety plněné masovými směsmi, sýrem, kořeněné bylinkami nebo česnekem podle vlastní chutě, skvělá je i cuketová polévka. Cuketa je pochoutka a pamatujte, že hodně záleží na správném okořenění a dochucení.

Patizon je tvarem podobný disku, může být bílý nebo oranžový. Je to vlastně dýně, která chutná trochu jako cuketa. Má i její skvělé vlastnosti potřebné pro naše tělo. Stejně jako ostatní dýně podporuje trávení a prospívá střevům. Obsahuje draslík, železo a další látky. Patizon zklidňuje a regeneruje organizmus a jeho kladný účinek na srdce je také známý. Máte-li revma, nebo dnu, nebo potíže způsobené aterosklerózou, je to vhodná potravina právě pro vás. Patizony můžeme smažit, vařit ve vodě nebo v páře, dusit i péci. Existuje spousta skvělých receptů na jejich přípravu.

Všechny tyto tykve nejsou úplně tou nejužívanější zeleninou v naší kuchyni. Je to ale velká škoda. Jídla z nich trochu zavání exotikou, můžeme si používané recepty obměňovat podle vlastních chutí i fantazie, můžeme zkoušet naše chuťové buňky používáním různého koření a různých přísad. Vyzkoušených receptů najdeme hodně. Opusťme stereotypy a pusťme se do něčeho neokoukaného. A navíc tím zároveň prospějeme našemu zdraví.

Podzim s vůní horké husté dýňové polévky ( a trochu o cuketách a patizonech) Věděli jste, že dochovaná semena tykve obecné, neboli dýně obecné, pocházejí z období 5000 před naším letopočtem a pat...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
M
×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů