Hmyz jako jídlo

Článek byl publikován

Možná to bude znít trochu zvláštně, ale jen díky tomu, že žijeme na bohatém světadíle, si můžeme dovolit hmyz nejíst. Protože entomofágie, což je odborný název pro využití hmyzu jako potravy, je běžnou věcí ve většině zemí světa. A není to jen proto, že v některých chudších zemích světa je to existenční záležitost. Kupodivu, tedy pro nás kupodivu, je tam tento druh živočichů vyhledávanou delikatesou.


Sice je to pro nás většinou dnes překvapivé a asi také pro většinu nepochopitelné, ale lidé jedli nejdříve hmyz a teprve později maso větších zvířat. A v Africe, severní části Latinské Ameriky a v jihovýchodní Asii to tak je dodnes. Ale třeba Japonsko bychom rozhodně nezařadili do skupiny rozvojových zemí, a přesto si tam můžeme běžně koupit dárkový koš s jedlým hmyzem. A můžeme se přesvědčit sami, že v Mexiku je hmyz třetím národním jídlem, hned po hovězím a fazolích. Je známo, že hmyz jako jídlo je běžný ve 113 zemích světa.


Ve skutečnosti je to asi věc jenom nesmyslných předsudků, tradic a zvyků, protože neexistuje žádný rozumný důvod proč nejíst hmyz. Odborníci na výživu dávno tvrdí, že hmyz obsahuje velké množství látek potřebných pro fungování našeho organizmu a rozhodně může být plnohodnotnou potravinou. Obsahuje hlavně vysoce kvalitní bílkoviny, proteiny a také tuk, některé druhy jsou vysoce tučné, jiné zase málo, takže si každý může najít to co potřebuje. Velmi důležitá je také velká reprodukční schopnost hmyzu, stejně tak i to, že většina hmyzu se konzumuje celá, takže odpad není v podstatě žádný. A další dobrá zpráva je ta, že většina jedlého hmyzu se upravuje tepelně. Za syrova se jí jen nepatrné množství druhů.


Zatím známe přes 1300 druhů jedlého hmyzu, což určitě nebude do budoucna konečné číslo. Seznam zahrnuje všechny, od klasických moučných červů, mravenců, sarančat, cvrčků, švábů, brouků, až po larvy a kukly vos, včel, motýlů a můr, housenek a mnoho a mnoho dalších. Také bychom si měli uvědomit, že tolik oblíbené lahůdky, jako jsou humři a krevety, patří do stejného kmene jako hmyz, a v chutnosti si s nimi vůbec nezadají. Mezi klasické předsudky vůči jídlům z hmyzu patří i ten, že hmyz je přenašečem nemocí a že je špinavý. Ve skutečnosti je to právě naopak, ve svém těle má hmyz látky, které zabraňují přítomnosti organizmů nebezpečných pro člověka.


Překvapivě zjišťujeme, že kromě států Evropské unie se jí hmyz téměř všude. A nejspíš tuto „žoužel“ budeme kdesi v budoucnosti jíst všichni, protože například v počtu krav, svět nejspíš dosáhl svého maxima a postupně se bude muset posunout k jiným, výhodnějším zdrojům proteinů. V rostlinné říši jich není dostatek a ani zelenina a například ani soja nebude schopna vyprodukovat jejich dostatečné množství pro všechny. Rybí rezervy se stále zmenšují vzhledem k velké poptávce, takže ani s nimi se do budoucna nedá příliš počítat. Zatím asi dvě miliardy lidí se živí hmyzem každodenně a nejspíš se toto číslo bude stále zvětšovat. Tady není namístě otázka, zda budeme konzumovat hmyz, ale od kdy. A jak už někdo řekl, „Bug Mac“ , neboli broučí hamburger, možná není až takové sci-fi, jak bychom si mohli myslet.


Ale abychom se nezabývali jen exotickými zeměmi. Jen málo z nás ví, že ani tady, u nás, není hmyzí jídlo neznámý pojem. Dokonce si můžeme už v kuchařské knize z r. 1928 přečíst recept na „Chroustovou polévku“: 250 gramů ponrav chroustů, kořenová zelenina, listová petržel, kmín, sůl, 2 žloutky a trochu smetany. Ve své podstatě zdravé a určitě i výživné jídlo.


Existují u nás kuchaři-průkopníci, kteří vaří z hmyzu už několik let. Většinou se jedná o degustační akce, na které chodit je spíš jen taková adrenalinová záležitost. Také se pořádají tématické přednášky na vysokých školách i jinde, kde se usiluje o změnu našeho konzervativního pohledu na hmyz. Je jisté, že kdybychom byli vychováni v tom, že jíst hmyz je zdravé, přirozené a dobré, neměla by s tím většina z nás problém.


Příprava hmyzu pro vaření je odlišná druh od druhu. Skákavý hmyz se nejprve usmrtí ve vařící vodě, hmyz co neskáče rovnou vhazujeme do vařícího tuku. Jedním ze známých, oblíbených a snadných receptů je „Cvrček na másle“. Je určitě zajímavé, že si cvrčky připravíme tak, že je týden krmíme určeným jídlem a tím tak ovlivníme jejich chuť.


Pokud bychom měli i my zájem o hmyzí vaření, určitě najdeme spoustu rad od odborníků na entomofágii. A suroviny, v tomto případě jedlý hmyz, lze dnes nakoupit ve Zverimexu i v e-shopech.


Ve skutečnosti jde jen o to, překonat nechuť k neznámému. Když se nám to podaří, možná zjistíme, že hmyz má vlastně dobrou oříškovou chuť a někdy i pěkně křupe. Takže je to stejná pochoutka, jako třeba chipsy. A tak nakonec proč ne?

Možná to bude znít trochu zvláštně, ale jen díky tomu, že žijeme na bohatém světadíle, si můžeme dovolit hmyz nejíst. Protože entomofágie...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Hmyz jako jídlo
Hmyz jako jídlo Hmyz jako jídlo Hmyz jako jídlo Hmyz jako jídlo

Autoři článku

Hana R.
M
×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů