Hrnečku vař! Tipy, jak připravit dokonalé kynuté těsto

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Asi žádný moučník nevoní tak dobře jako ten z kynutého těsta. Aroma čerstvě upečených buchet a koláčů je prostě neodolatelné a zaručeně přiláká do kuchyně všechny strávníky, co jsou v dosahu. Kynuté těsto však představuje pro mnohé hospodyňky strašáka, s nímž se nemají chuť seznámit. A to je škoda! Jak si s tímto těstem poradit, se dozvíte v článku níže. 

Z kynutého těsta se dají upéct sladké, ale také slané dobroty. Mezi ty tradiční patří buchty, koláče, vánočky, koblihy, ale také housky, chleba nebo pizza. Předpisy na jednotlivé druhy moučníků a pečiva se trochu liší, protože každý vyžaduje trochu jinou hustotu a konzistenci těsta. To však nemusí vzbuzovat v začínajících kuchařinkách a kuchařích žádné obavy, protože kdo dodrží několik zásad, zvládne tento úkol bez větších problémů. 

1. Kvásek nebo omládek

Základem úspěchu jsou při výrobě kynutého těsta kvasinky, tedy živé organismy obsažené v kvasnicích. Droždí by proto mělo být co nejčerstvější. Aby se kvasinky správně pomnožily, je třeba vyrobit kvásek nebo po vzoru našich babiček omládek

Kvásek vytvoříme tak, že smícháme rozdrobené kvasnice se lžící cukru, mouky a 100 ml vlažného mléka. Směs promícháme, zakryjeme utěrkou a kvásek necháme pár minut tzv. vzejít. 


Omládek vyrobíme tak, že do prosáté mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mléko a s trochou okolní mouky umícháme kašičku, kterou necháme vykynout. 

Pozor! Protože jsou kvasnice živý organismus, je třeba se k nim patřičným způsobem chovat. Dobře jim nedělá studené mléko, ale ani horké, které by je spařilo. K výrobě kvásku proto používáme suroviny vlažné nebo pokojové teploty a na droždí nesypeme sůl, která by proces množení zhatila. 

2. Příprava těsta

Jakmile kvásek “vzejde”, můžeme postoupit v přípravě těsta dále. Do mísy prosejeme mouku. I její kvalita hraje roli v tom, zda dílo podaří, konkrétně obsah lepku v mouce. K výrobě kynutého těsta se hodí především hladká mouka, použít se dá ale také špaldová nebo polohrubá. Záleží na tom, jaké pečivo či moučník budeme tvořit. 

Do mouky uděláme důlek, přidáme kvásek, vejce (i to by mělo mít pokojovou teplotu) rozšlehané ve zbylém mléce a rozehřátý tuk. 

Při zadělávání těsta postupujeme od řidší konzistence k hustší, nikdy naopak. Mohlo by to narušit soudržnost těsta, a to už bychom nenapravili. Tekutinu vždy vléváme do mouky, ne naopak. 

3. Kynutí

U procesu kynutí je třeba nespěchat a dopřát těstu dostatek času na to, aby dokázalo zdvojnásobit svůj objem. U těsta na buchty, koláče a koblihy stačí doba kynutí okolo hodiny. Pro vánočky a produkty z tužšího těsta musíme počítat s kynutím 3 a více hodin. 

Těsto necháme kynout na teplém, ne horkém místě!. Mísu zakryjeme čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a uložíme ji tam, kde není průvan ani chlad. Těsto můžeme nechat kynout také v troubě, kterou zahřejeme na minimum, pak vypneme a necháme těsto pracovat. Další možností je kynutí v lednici, tento způsob se hodí například pro těsta na pizzu. 

Tipy na závěr: 

- Pokud těsto nevykyne jak má, připravíme nový kvásek, který zapracujeme do hotového, nevykynutého těsta anecháme ho opět růst. 

- Vykynuté těsto ihned zpracujeme, aby neoscho nebo nepopraskalo.






Tradiční buchty

Tradiční buchty


Co by byl pohádkový Honza bez buchet?! Tento úžasný moučník krásně voní a ještě lépe chutná.


Vdolky z kynutého těsta

Vdolky z kynutého těsta


Výborný dezert, který se zdobí povidly a šlehačkou, chutná velkým i malým.


Kynuté těsto na koláče

Kynuté těsto na koláče


Voňavé koláče obložené sezónním ovocem, chutnají nejlépe z kynutého těsta. Vyzkoušejte tento snadný recept!


Langoše

Langoše


Tahle pochoutka z Maďarska si našla fanoušky i u nás. Předpis na langoše je velmi snadný a zvládnou ho i začátečníci.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Hrnečku vař! Tipy, jak připravit dokonalé kynuté těsto, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: hrnečku, vař!, tipy,, jak, připravit, dokonalé, kynuté, těsto.

Kde najít informace



×