Malý zázrak v naší kuchyni - červená řepa

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Kořenová zelenina, která nejen že velmi prospívá našemu zdraví, ale také je velmi nenáročná na pěstování, na záhonku ve svém zahradě ji můžete v květnu vysadit a za dva měsíce už můžete sklízet. Ke konzumaci se většinou používá její podzemní kořenová část. Někde ale zužitkují i její zelené listy, připravují se většinou dušené. Existuje v několika odrůdách, které se liší i barvou. Je dobré vědět, že čím menší je kořen, tím je sladší. Když ji vybíráme na trhu, zkontrolujeme listy, neměly by být povadlé a oschlé a kořen by měl být neporušený. Doma ji pak zbavíme listů a v lednici nám  vydrží i 21 dní.

Červená řepa nejenže skvěle chutná i za syrova, ale existují stovky receptů na její uplatnění i v teplé kuchyni. Červenou řepu můžeme nakládat, vařit, péci, grilovat, připravovat z ní vitamíny nabitou šťávu, může být součástí čerstvých zeleninových salátů. Výborná je třeba v kombinaci se zelím, olivovým olejem, křenem, česnekem, citronovou šťávou apod.

A proč právě červená řepa patří mezi tzv. superpotraviny, co ta nenápadná zelenina tak drahocenného obsahuje? Už ve starém Římě ji pěstovali především pro její příznivé účinky na lidský organizmus. Odtud se postupně rozšířila do celé Evropy. Podstatné je to, že obsahuje pigment betain, který podporuje činnost jater a zabraňuje kornatění tepen. Ale kromě toho červená řepa podporuje žaludeční činnost, tvorbu žluči a má také močopudné účinky. Posiluje celkovou imunitu organizmu, zabraňuje zánětům. Má pozitivní vliv na tvorbu červených krvinek. Je velkým přínosem pro trávící soustavu, podporuje činnost střev. Obsahuje sodík, draslík, vápník, hořčík, železo, vitamíny skupiny B, vitamín C, K a mnoho dalších.


Má pozitivní vliv na naše srdce, na naše trávení a vylučování, příznivě působí na činnost jater, žaludku, žlučníku a ledvin. Zlepšuje průběh alergií, má dobrý vliv na náš nervový systém, napomáhá regeneraci buněk.

Je to prostě zdravá a našemu tělu velmi prospěšná potravina a neměli bychom ji ve svém jídelníčku vynechávat. Rozhodně ale není dobrý nápad začít ji konzumovat ve velkém. I tato zdravá zelenina může mít na naše zdraví neblahý vliv. Tak jako u jiných potravin, nic se nemá přehánět. Červenou řepu si občas dopřejme, protože je zdravá a dobrá, využijme některý z mnoha výborných receptů. Kromě toho, že prospějeme své tělesné schránce, báječně si pochutnáme. Co třeba pečená řepa s česnekem, olivovým olejem a balkánským sýrem. Nebo ji nastrouháme do salátu a okořeníme pikantní zálivkou. Možností je velmi mnoho.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Malý zázrak v naší kuchyni - červená řepa, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Malý zázrak v naší kuchyni - červená řepa.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: malý, zázrak, naší, kuchyni, červená, řepa.

Kde najít informace



×