Zeleninové polévky jako předkrm, hlavní chod, nebo svačina?

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Jsou neodmyslitelnou součástí našeho jídelníčku. Tedy, alespoň by měly být. Z mnoha důvodů. Především jsou zdravé. Když se uvaří správně, abychom všechny vitamíny a minerální látky nesprávným vařením nezničili, jsou pro náš organizmus jasným přínosem. Dodají tělu spoustu tekutin, v létě nás ochladí, v zimě zahřejí. Když jsme nemocní, zeleninová polévka nám doplní tekutiny, je lehce stravitelná a posilující. A také jen velmi málo kalorií, takže po ní rozhodně nepřibereme, některé speciální polévky dokonce jíme, abychom zhubli.

Uvařit zeleninovou polévku není žádná věda. Samozřejmě dodržovat pár pravidel se určitě vyplatí. Především není ani dobré ani zdravé zeleninu rozvařit. Vždy musíme myslet na to, že každá zelenina potřebuje jiný čas. Déle vaříme polévku z kořenové zeleniny, kratší dobu z brokolice nebo květáku. A z čeho všeho si můžeme zeleninovou polévku uvařit? To se dá snad z každého druhu zeleniny, polévka může být krémová, když nakonec všechnu zeleninu rozmixujeme, nebo máme raději vývar, ve kterém vidíme každý kousek zeleniny?

Polévku můžeme uvařit z jednoho druhu zeleniny (bramborová, květáková, brokolicová, mrkvová, špenátová, rajská, pórková, kapustová, kedlubnová, česneková, hrachová, dýňová apod), nebo z několika druhů zeleniny současně. Dochutit ji můžeme různým kořením, nejlépe čerstvými nebo sušenými bylinkami, jako je třeba petržel, majoránka, libeček, pažitka, kopr, nebo také česnekem.

Lepší je vařit polévku z čerstvé zeleniny, ale špatné nejsou ani mražené zeleninové směsi, které si koupíme v obchodě. Někdo rád do hotových zeleninových polévek přidá cizrnu, hrášek nebo kukuřici z konzervy. Zeleninová polévka může být prostě pokaždé jiná.


Máme-li rádi zahuštěné polévky, menší část zeleniny po uvaření rozmixujeme, tím polévku zahustíme. Nebo povaříme v polévce lžíci ovesných vloček, lžičku dětské krupičky, nebo přidáme rozšlehané vejce.

A pokud se vám zdá, že jen zelenina není pro vás to pravé, můžete místo vody použít vývar, třeba kuřecí nebo hovězí. A ke krémovým polévkám můžete přidat opečené chlebové krutony, opečené kousky slaniny, nebo lžičku opražených semínek.

Zeleninové polévky oceníme hlavně v horkém létě, kdy nám nejvíc přijdou vhod. Nezatíží naše trávení a příjemně osvěží. A ani vaření nám příliš času nezabere.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Zeleninové polévky jako předkrm, hlavní chod, nebo svačina?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: zeleninové, polévky, jako, předkrm,, hlavní, chod,, nebo, svačina?.

Kde najít informace



×