Dýňový koláč s mascarpone recept
Dýňový koláč s mascarpone je jemný a vláčný a určitě se po něm jen zapráší. Ke kávě nebo k čaji je jako stvořený.
(celý recept)
Ingredience receptu
- těsto:
- 120 g polohrubé mouky
- 80 g mandlové mouky
- 450 g dýně (hokaido)
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 100 g Hery
- olivový olej
- krém:
- 200 ml zakysané smetany
- 200 g macsarpone
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce cukru moučka
- 200 g čokoládové polevy
- 100 g nasekaných mandlí nebo ořechů
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. V míse utřeme mascarpone s cukrem, vanilkou a smetanou na hladký krém. Uložíme ho do ledničky.
Ušleháme vejce s cukrem a změklým máslem do světlé pěny. Dýni oloupeme, odstraníme semena a nastrouháme ji. Obě mouky a prášek do pečiva smícháme. Postupně za stálého míchání přidáváme k ušlehanému krému nastrouhanou dýni a smíchanou mouku.
Hotové těsto rozprostřeme do formy na koláč vymazané olejem a vysypané moukou. V předehřáté troubě ho pečeme asi 35 minut. Pak špejlí vyzkoušíme, zda je koláč upečený. Když ji vytáhneme čistou, necháme koláč vychladnout.
Krémem potřeme vychladlý koláč, polijeme ho rozpuštěnou polevou, posypeme nasekanými mandlemi a necháme ji ztuhnout.