Gratinovaný celer se sýrem feta recept
Gratinovaný celer se sýrem feta je výborné zeleninové jídlo připravené v jednom pekáčku. Můžeme připravit i trochu chuťově jinou variantu, když sýr feta nahradíme sýrem Niva.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 velký celer
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky nasekané pažitky
- 2 až 3 brambory
- 1 pórek
- 300 ml zeleninového vývaru
- 100 g sýru feta
- 50 g másla
Způsob přípravy
Gratinovaný celer se sýrem feta je výborné zeleninové jídlo připravené v jednom pekáčku. Můžeme připravit i trochu chuťově jinou variantu, když sýr feta nahradíme sýrem Niva. Troubu předehřejeme na teplotu 200 stupňů. Připravíme si pekáč a vymažeme ho máslem. Brambory oloupeme a nakrájíme je na plátky. Stejně tak i celer a pórek. Na dno pekáče vyskládáme plátky brambor ve dvou vrstvách. Na brambory položíme vrstvu z poloviny celeru, polovinu si necháme stranou. Na celer nadrobíme sýr, posypeme ho tenkými plátky česneku, plátky pórku a vše posypeme pažitkou.
Poslední vrstvou bude zbylá polovina celerových plátků. Vše v pekáči nyní zalijeme vývarem tak, aby dosahoval do poloviny navrstveného jídla. Na celerový povrch ještě položíme pár plátků másla, celý pekáč zakryjeme alobalem a vložíme ho do předehřáté trouby. Jídlo pečeme 50 minut, pak odstraníme alobal a odkryté pečeme dalších 20 minut.Jakmile se tekutina vypeče a celer začne zlátnout, položíme ještě na několik minut pekáč pod rozpálený gril. Hotové jídlo můžeme okamžitě podávat.