Kuřecí řízek Kyjev se zelným salátem recept

Adéla S.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření45 minPočet porcí4 porce

Pokud patříte mezi milovníky řízků rozhodně by vaší pozornosti neměl ujít tento lahodný recept na kuřecí řízek Kyjev. Vězte, že je to jemné kuřecí maso, které se jen rozplývá na jazyku, obalené v křupavé strouhance a plněné rozpuštěným česnekovým máslem. Naprosto delikátní chuť, a protože v jednoduchosti je krása, věříme, že si vás tento recept naprosto podmaní. Lepší recept na přípravu kuřecích prsou byste stěží hledali!

Známe skvělý trik jak docílit toho, aby rozpuštěné máslo zůstalo pevně uzavřeno uvnitř masa! Částečné zmrazení kuřete pomůže tomu, aby maso zůstalo pěkně pevné. Tento skvělý trik můžete využít i v jiných receptech na plněné maso.

Také milujete moment překvapení, když zakrojíte něco co na povrchu vypadá tak obyčejně a uvnitř vás čeká hříšné překvapení, kterému chuťové pohárky nejsou schopny odolat? Ze všech receptů na plněné kuřecí maso je tento rozhodně králem všech! Jak už jeho název napovídá, tento recept na plněné kuře česnekových máslem k nám přiletěl z Ruska. Zakrojte se do křupavé krusty a pronikněte do šťavnatého masa. Rázem se vám v těle spustí lavina adrenalinu jako při rozbalování dárků. Možná je to trochu retro, ale takhle dobré jídlo nikdy nevyjde z módy, a to z dobrého důvodu, protože jeho křehkost vás naprosto pohltí!

Tento dekadentní kuřecí pokrm podávejte s velkým listovým salátem přelitým jednoduchou zálivkou. Pokud tuto hříšnost chcete dotáhnout do konce, naservírujte si ke kuřeti Kyjev baby brambory! Pokud to však není ve vašich silách nebo vás brzdí časová tíseň, přidejte alespoň bramborovou kaši nebo křupavý chléb, abyste si užili lahodné rozpuštěné česnekové máslo.

(celý recept)

Ingredience receptu

  • 100 g nesoleného změklého másla
  • 3 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1/2 svazku petrželky, jemně nasekané
  • 4 (800 g) kuřecích prsou
  • 3 lehce rozšlehaná vejce
  • 1/3 šálku (80 ml) mléka
  • 2/3 šálku (100 g) hladké mouky
  • 2 šálky (200 g) sušené strouhanky
  • Slunečnicový olej na smažení
  • 1/4 hlávkového zelí, nakrájeného na tenké nudličky
  • 1 červená cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 lžíce octa chardonnay nebo bílého vinného octa
  • 1/2 svazku pažitky, nakrájené na 4 cm dlouhé kousky
  • Šťáva ze 2 citronů a měsíčky na podávání


Způsob přípravy

V menší misce pořádně smíchejte změklé máslo se solí, petrželkou a česnekem dohladka. Máslo rozetřete na pečicí papír do obdélníku o rozměrech 10 x 6 cm. Nemusí být dokonalý, stačí jen zhruba! Nechte máslo v chladničce ztuhnout a pak ho podélně rozkrojíme na 2 díly.

Takto připravenou směs si dejte stranou a začněte s přípravou masa. Vložte kuřecí prsa mezi dva sáčky. Položte řízky prezentační stranou dolů, aby tato strana zůstala stále hezká. Nyní do kuřete bušte paličkou na maso (nebo válečkem, plechovkou, obuškem či jiným nástrojem dle vlastního výběru), dokud nebude mít tloušťku 0,5 cm. V ideálním případě byste měli dosáhnout úhledného tvaru obdélníku. Ale svět není dokonalý a je dost možné, že skončíte s odřezky a neforemným tvarem, je naprosto v pořádku. Jen si dejte pozor, abyste kuře neroztrhali. Ale pokud se vám to podaří, nebojte se, my to spravíme, aby uvnitř zůstalo všechno to zlatavé česnekové máslo!

Kuřecí prsa osolte a opepřete. Pak doprostřed vložte paličku másla; zabalte - přehněte boky dovnitř. Pak začněte zespodu a srolujte kuře do tvaru špalíku (jako burrito). Nakonec maso přeložte švem dolů, aby drželo pohromadě; zabalte do potravinářské fólie a konce stočte tak, aby se stáhly do tvaru špalíčku; a zmrazte na 30 minut, aby kuře částečně ztuhlo, což usnadní manipulaci při obalování ve strouhance a zajistí, že kuře zůstane uzavřené, a sníží se tak riziko vytečení másla.

Jakmile je kuře na dotek poměrně pevné (ale není zmrzlé jako kámen), rozbalte ho a obalte v mouce. Nezapomeňte pořádně obalit i konce. Poté přebytečnou mouku oklepejte. Poté kuře obalte v lehce rozšlehaném vejci (pokud do vejce přidáte trochu oleje strouhanka se chytne lépe). Nakonec řízky obalte ve strouhance.

Potom vraťte obalené kuře na 30 minut do mrazáku, aby se částečně zmrazilo a zvenku opět zpevnilo. Stejně jako při prvním částečném zmrazení se tím zajistí, že kuře udrží svůj tvar a strouhanka se po vložení do oleje nesloupne, takže řízek zůstane uzavřený, aby se uvnitř udrželo máslo.

Poté kuře smažte, dokud není zvenku zlatavé, stačí 2 až 3 minuty. Uvnitř bude ještě syrové, takže ho dopečeme v troubě. Při smažení maso nemůžeme úplně usmažit i zevnitř, aby se krásně propeklo rovnoměrně a strouhanka se přitom nespálila.

Maso tedy dopečeme v troubě po dobu 12 až 15 minut nebo dokud vnitřní teplota kuřete nedosáhne 65 °C. Při vkládání špičky teploměru do masa pro kontrolu dbejte na to, abyste maso propíchli jen zčásti, abyste neudělali díru, ze které by vyteklo máslo!

Mezitím v míse smíchejte zelí, cibuli, olivový olej a ocet, okořeňte a dejte stranou. Těsně před podáváním s kuřecím řízkem Kyjev a citronovými klínky přidejte pažitku a zbývající petrželku a promíchejte.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Kuřecí řízek Kyjev se zelným salátem recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu kuřecí řízek kyjev zelným salátem .
Hledat podobné recepty na internetu jako Kuřecí řízek Kyjev se zelným salátem

Kde najít informace



×