Vanilkové rohlíčky recept

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření45 minPočet porcí6 porcí

Vánoce klepou na dveře, bytem proudí příjemná vanilková vůně. Vanilkové rohlíčky jsou ve většině domácnostech tradicí a na vánočních tabulích zkrátka nesmí chybět. Jaké vanilkové rohlíčky si letos upečete doma vy? Vyzkoušejte některý z těchto báječných receptů na křehké vanilkové rohlíčky, které dají vaší domácnosti tu pravou atmosféru. 

Mandle nebo oříšky?

V první řadě záleží na chuti každého z nás. Zatímco oříšky dodávají rohlíčkům výraznější chuť, mandle cukroví zjemní. Ve starých recepturách se však uvádělo přidávat spařené a oloupané mandle. Mandle jsou rovněž skvělou alternativou pro lidi, kteří mají alergii na ořechy, protože obsahují nejmenší množství alergenu. 

Jak na těsto, aby se nedrolilo?

Ať se snažíte sebevíc, těsto se drolí a vanilkové rohlíčky nejdou vytvarovat. Vyzkoušejte po kapkách přidat žloutek tak dlouho, dokud nebude těsto podobné plastelíně. Těsto se také může drolit i v případě, že jste si ho připravili den dopředu a při vyndání z lednice je máslo tuhé. Je třeba den dopředu připravené těsto nechat chvíli stát v teple a poté propracovat tak, aby s ním bylo možné dále pohodlně pracovat. 

Domácí vanilkový cukr

Vanilkový cukr můžeme pořídit v běžně v obchodě. Je třeba však dávat pozor, abychom ho nezaměnili s cukrem vanilinovým. Zatímco vanilkový cukr obsahuje přírodní vanilku, vanilin je chemická náhražka, která vůni vanilky jen připomíná. 
Vyzkoušejte si vanilkový cukr vyrobit sami doma. Stačí vzít prázdný vanilkový lusk a zapíchnout do cukru. Můžete také rozmixovat cukr s vanilkovými semínky. Rozdíl mezi náhražkou a pravým vanilkovým cukrem poznáte tak, že když delší dobu inhalujete vanilin, zprotiví se vám, vanilka nikoliv.

Výborně se osvědčilo zaměnit bílou pšeničnou mouku za mouku špaldovou. Je lépe stravitelná pro její nízký obsah lepku a rohlíčky se pak krásně rozplývají na jazyku. 

Ať už se inspirujete uvedenými recepty, nebo máte své vlastní, třeba děděné z generace na generaci. Budou vždy tradicí každých Vánoc. Vanilkové rohlíčky zkrátka na vánoční tabuli nesmí chybět, protože jsou to právě ony, které dají vánočním svátkům ten pravý nádech.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 150 g hladké mouky
  • 20 g cukru
  • 100 g másla
  • 50 g mandlí nebo jiných oříšků
  • 1 žloutek
  • vanilka a moučkový cukr na obalování


Způsob přípravy

Nejprve si připravíme sypké suroviny, do kterých přidáme rozsekané máslo a žloutek. Vše spojíme a zpracujeme v těsto, které svou konzistencí připomíná dětskou plastelínu.

Pokud používáme robot, je výborným typem nejprve smíchat jen máslo se suchými přísadami na takzvanou drobenku a až později spojit žloutkem.

Z hotového těsta vytvoříme dlouhý váleček, ze kterého pak odkrajujeme stejně velké kousky. Nejprve je nutné dva, nebo tři kousky vytvarovat do rohlíčků, abychom věděli, jak budou následně vypadat. Podle toho pak rozdělujeme váleček na požadované díly.

Při tvarování rohlíčků je nutné si dát pozor na to, aby konce nebyly do špičky, protože se pak rychle připalují. Samotné rohlíčky jemně tvarujeme prsty. Díky tomu se vyhneme špičatým hranám.

Naskládáme rohlíčky zarovnané v řadách na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180 °C (7 - 9 minut) dorůžova. Po vyjmutí z trouby ještě počkáme 2 - 3 minuty vychladnout a pak obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Můžeme také obalovat dvakrát. Nejprve po upečení a pak ještě při podávání, aby zdobily vánoční stůl.

Hotové rohlíčky skladujeme v chladu, protože obsahují tuk. Můžeme dát do polystyrenové nádoby a skladovat třeba na balkoně.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Vanilkové rohlíčky recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Vanilkové rohlíčky.
Nebo hledejte podobné podle části názvu vanilkové rohlíčky .
Hledat podobné recepty na internetu jako Vanilkové rohlíčky

Kde najít informace



×