Květen, měsíc chřestu je zase tady

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Tato jemná a křehká zelenina lahodné chuti se nám totiž nabízí jen ve velmi malé části roku. A právě v květnu vrcholí chřestová sezóna. Tudíž je květen tím nejvhodnějším měsícem pro vyzkoušení některého z desítek různých receptů na přípravu chřestu.

V kuchyni používáme nejčastěji dva druhy chřestu, bílý a zelený. Bílý roste v zemi a úplně přikrytý před světlem, zelený roste nad zemí. Liší se chutí, ale i například i obsahem vitamínů. Zelený chřest, je-li mladý, se nemusí loupat a má víc vitamínů, bílý chřest loupeme pokaždé a má mnohem jemnější chuť než zelený.

Chřest je vynikajícím zdrojem draslíku a vitamínů, hlavně vitamínu C. Také obsahuje spoustu vlákniny a přírodních antioxidantů a tak bychom ho měli, když je to možné, využít ve svém jídelníčku. Právě na jaře si totiž naše tělo velmi žádá zvýšený příjem všech těchto látek.


A jak se chřest připravuje? Asi nejznámější je klasika, s holandskou omáčkou. Ale rozhodně to není jediný způsob. Jednoduchá a rychlá příprava pokrmů je jednou z dalších výhod chřestu. A hlavně, jeho delikátní lahodná chuť nás v chřestové sezóně vždycky naláká, a tak znovu hledáme staré a zkoušíme nové recepty na jeho přípravu. Můžeme spoustu těch vyzkoušených nabídnout i zde, tady je malá ukázka.

Vařený chřest s holandskou omáčkou

Vařený chřest s holandskou omáčkou


Tato, dnes už klasika, s lahodnou chutí v jemné omáčce nás nikdy nezklame.


Francouzský zapečený chřest s parmezánem

Francouzský zapečený chřest s parmezánem


Slaný koláč bez mouky připravíme z mladého zeleného chřestu.


Jarní salát s chřestem

Jarní salát s chřestem


Spousta jarní zeleniny, aromatický sýr a oříšky, to jsou hlavní ingredience pro zdravý salát.


Zapečený chřest se šunkou a rajčaty

Zapečený chřest se šunkou a rajčaty


Jídlo z jednoho pekáčku lákavě vonící sýrem a bylinkami.


Krémová chřestová polévka

Krémová chřestová polévka


Pikantní a přitom jemný krém plný bylinek, je nejlepší s opečenými krutony a vařeným vejcem.


Zelené rizoto s chřestem

Zelené rizoto s chřestem


Rýže jen se zelenou zeleninou, bílým vínem. A samozřejmě, chřest a víno k sobě prostě patří.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Květen, měsíc chřestu je zase tady, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Květen, měsíc chřestu je zase tady.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: květen,, měsíc, chřestu, zase, tady.

Kde najít informace



×