Hovězí falešná svíčková recept recept
Recept a falešná svíčková s hovězím masem je jedno z nejklasičtějších jídel české kuchyně. Pochutná si na ní snad úplně každý. Jedinou nevýhodou je v případě pravé svíčkové její cena. Proto ji spousta lidí nahrazuje svíčkovou falešnou. Není to na škodu. Recept a hovězí falečná svíčková má nejen podobný vzhled, ale i vlastnosti – je jemná, měkká a šťavnatá. V kuchyni najde falešná svíčková, která pochází z přední plece, široké využití. Falešná svíčková se může dusit, péct, vařit i grilovat. Nejčastěji se však využívá právě na tradiční českou svíčkovou. Knedlík, maso a jemná smetanová omáčka plná zeleniny potěší především jako sváteční oběd, ale můžete si ji samozřejmě dopřát i ve všední den. Na první pohled se její příprava může zdát složitější, ale uvidíte, že to nic není. Hovězí falešná svíčková a její recept je časově sice pokrm náročnější, protože maso se musí dlouho péct, aby změklo, ale čas strávený v kuchyni se vám v tomto případě mnohonásobně vrátí. Na konci vašeho úsilí vás totiž čeká vynikající oběd, který si všichni strávníci budou pochvalovat. Recept a hovězí falešná svíčková je prostě skvělá!
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg falešné hovězí svíčkové
- 60 g špeku
- 1 cibule
- 4 mrkve
- 2 petržele
- kousek celeru
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 3 bobkové listy
- 250 ml smetany ke šlehání
- citron
- sůl
- olej
- cukr
- hladká mouka
- houskový knedlík
- brusinky na ozdobení
- Na knedlík:
- 500 g Polohrubá mouka
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 2 housky
- sůl
- cukr
- půl kostky droždí
Způsob přípravy
Falešnou svíčkovou očistěte a osolte. Špek nakrájejte na klínky a pomocí nože jím maso prošpikujte. Můžete použít také speciální špikovací jehlu, s kterou je práce jednodušší. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Mrkve, petržele a kousek celeru očistěte a nakrájejte na kostičky.
Na pánvi rozehřejte olej (případně můžete použít i máslo), vložte maso a restujte jej ze všech stran. Přidejte k němu zeleninu a osmahněte ji dozlatova. Jakmile se maso pěkně zatáhne, vyndejte jej. Zeleninu můžete restovat o chvilku déle.
Maso i zeleninu přendejte do pekáče nebo dostatečně velké zapékací mísy. Podlijte vodou, přidejte pepř, nové koření a bobkový list a vložte do předem rozehřáté trouby. Takto všechno pečete na 150° zhruba dvě hodiny, dokud nebude maso měkké. Nezapomeňte pokrm pravidelně kontrolovat a v případě potřeby podlévat.
Jakmile je maso upečené, vyndejte jídlo z trouby. Maso vytáhněte a dejte stranou. Z omáčky pokud možno vyndejte i koření a poté ji rozmixujte.
5. Poté je potřeba omáčku zahustit. Do hrnku si připravte asi polovinu smetany ke šlehání, půl deci vody a zhruba dvě lžíce hladké mouky. Vše rozmíchejte na hladkou kaši. Tu potom za stálého míchání nalijte do omáčky. Podle potřeby do ní následně můžete přidat i zbytek šlehačky. Omáčku dochuťte solí, cukrem a šťávou z citronu. Množství záleží na vás a vašich preferencích. Maso nakrájejte na plátky a ozdobte jej brusinkami nebo brusinkovým kompotem.
Příprava knedlíku:
Jídlo se tradičně podává s houskovým knedlíkem. Ten můžete samozřejmě koupit v obchodě, ale lepší je ten domácí. Můžete si jej připravit, zatímco se vám peče maso. Rozmíchejte droždí se lžičkou cukru – tím vám vznikne kvásek, který dejte na pár minut do tepla, kde vzejde.
Poté smíchejte polohrubou mouku, mléko, vajíčko, špetku soli a právě tento kvásek. Vypracujte těsto a nezapomeňte do něj přidat kousky housek, podle kterých získal knedlík své jméno. Těsto nechte na teplém místě kynout asi půl hodiny.
Z těsta vytvarujte knedlíky a ještě chvíli je nechejte kynout.
Knedlíky vařte asi dvacet minut v dostatečném množství osolené vody. Během vaření je nezapomeňte otáčet
Hotové knedlíky ihned po vyjmutí z vody nakrájejte a podávejte spolu s masem a svíčkovou omáčkou. Uvidíte, že se budou všichni vaši strávníci olizovat až za ušima.