Proč vařit doma?
Žijeme v době, která tlačí na výkon. Při naší honbě za úspěchem často není ani čas na to, abychom se pořádně najedli. A k...
Jak uvařit brambory
Zní to sice jednoduše, ale opak je pravdou. Asi bych začal tím, že ty brambory vůbec koupíme. Při nákupu vybírám poctivě ...
Káva
„Dáte si kávu?“ To je věta, kterou můžete dnes slyšet kdekoliv. Slovem káva označujeme jak horký nápoj připravený z plod...
Top 10 zeleninových jídel
Zelenina je zdravá. No ano, je to klišé. Nebo konvenční banalita. Nebo fráze. Ale! Zelenina obsahuje vitamíny, vlákninu, ...
Hmyz jako jídlo
Možná to bude znít trochu zvláštně, ale jen díky tomu, že žijeme na bohatém světadíle, si můžeme dovolit hmyz nejíst. Pro...
Čaj – obyčejný nápoj, ale i životní styl
Čaj je nápoj připravený louhováním listů čajovníku v horké vodě. Slovo čaj obvykle používáme i pro samotné lístky z keře ...
Top 10 vánoční cukroví
Když mámy začnou hledat v sešitech ty letité recepty na vánoční cukroví, podle kterých pekla už jejich babička, je to zna...
Nové zimní menu v restauraci Jam and Co. (Aktualizováno 9.1.2017)
Restaurace Jam and co. v Praze v Krymské ulici připravila nové zimní menu. Milovníci netradičních jídel a Asijské kuchyně...
Top 10 vánočních jídel
Vánoční svátky, doba duchovních zážitků, koncertů a betlémů v kostelech, procházek zimním zářivým městem. Čas na setkáván...
Kapr – česká klasika
Kdo z nás by neznal jeden ze základních symbolů českých Vánoc. Právě Štědrý večer je to, co většinu z nás především napad...
Top 10 saláty
Oblíbené jídlo, které vznikne smícháním různých, někdy i nečekaných, druhů potravin, okořeněné čerstvým nebo sušeným koře...
Sushi a Suši - Japonsko na talíři
Sushi je jedno z nejznámějších japonských jídel s tisíciletou historií a tradicí. V současnosti slaví po celém světě velk...
Top 10 nej omáček
Říká se, že umět uvařit dobrou omáčku patří k základním kuchařským dovednostem. Máte-li dobrý recept, není to ale vůbec ž...
Cibule královna kuchyně
Cibule – navenek obyčejná, ale ve skutečnosti skoro zázračná potravina Pravděpodobně pochází ze střední nebo západní Asi...
Top 10 těstovinových jídel
Už římský císař Tiberius, o němž jedni historici dnes tvrdí, že byl zvrácený despota, a druzí zase, že byl uvážlivý polit...
Česnek
Česnek – výrazné koření a přírodní antibiotikum Již staří Řekové a Římané připisovali česneku významnou roli nejen v kuc...
Top 10 českých polévek
Polévka je jídlo, které člověk zná odpradávna. Tento tekutý a většinou teplý pokrm se obvykle vaří v jednom hrnci a na ce...
Jak zpracovat rajčata
Koncem léta každý pěstitel zeleniny, který se o svou zahradu dobře staral a samozřejmě pokud nám příroda nepředvedla něja...
Sušené potraviny aneb co, jak a hlavně proč sušit
Sušení potravin je staré přes tři tisíce let. Již naši dávní předkové tuto metodu uchovávání potravin používali, samozřej...
Dýně, cukety a patizony
Podzim s vůní horké husté dýňové polévky ( a trochu o cuketách a patizonech) Věděli jste, že dochovaná semena tykve ...
Letní úvahy nad zavařováním
aneb ležím u vody a přemýšlím co s těma okurkama. Až se nám v zimě zasteskne po horkém slunci, rozkvetlé zahradě nebo ...
Med – vzácný dar přírody
O „zemi oplývající mlékem a strdím“ jsme si přečetli už v Jiráskových Starých pověstech českých, pro které byla inspirací...
Zavařování, nakládání, moštování, sušení a mrazení
Omamná vůně povidel a marmelád, aneb zavařování, sterilování, nakládání, moštování, sušení a mražení. Nejen pálící ...
Top 10 jedlých hub
Všeobecně platí, že houby začnou růst několik dní po vydatnějším dešti, po kterém následují teplé dny. Tenhle zvláštní ko...
Top 10 letních nápojů
Že je dodržování pitného režimu důležitá součást zdravého života, víme všichni asi dobře. Zvlášť v horkém létě je pravide...
Kouzelné bylinky
Asi každý má svůj oblíbený bylinkový čaj, který si vaří při nachlazení, když nemůže usnout nebo pro uklidnění. Ale málokd...
Nejlepší těstoviny
Milujeme je asi všichni, ale může se zdát, že když chceme zhubnout nebo začít jíst zdravě, těstoviny nejsou tou nejvhodně...
Sladidla - aneb čím vším se dají osladit pokrmy?
Sladkosti vábily většinu z nás, již když jsme byli malými dětmi – barevná roksová lízátka, smetanové karamelky, na jazyku...
Koření a jeho použití v kuchyni
Nejdříve něco o koření Většina z nás si vaření bez koření snad ani nedokáže představit. Používáme ho v kuchyni k příprav...
Nejzdravější nápoj na světě
Nejzdravější nápoj na světě Když se řekne voda, co si představíte? Někdo z vás širé moře, někdo obyčejnou čirou kapalinu...
Bylinky a jejich využití v kuchyni
Bylinky byly a vždy budou tradičním kořením naší kuchyně. Skoro každá hospodyňka na zahrádce pěstuje petrželku, pažitku -...
Zázrak přírody – chia semínka
Také se ve vašem okolí diskutuje o zázračných semínkách, které si dnes každý kupuje na kila? Chia semínka se stala fenomé...