Čarodějnice, Filipojakubská nebo Valpuržina noc je dnes už spíše oslavou jara, než svátkem s dávnými pohanskými kořeny.
Noc z 30. dubna na 1. května má mnoho významů a několik názvů. Kořeny má až v keltském svátku Beltain. V tento den Keltov...
Jsou elektrokola dobrou volbou na cestě za vysněnou figurou?
Jízda na kole se řadí mezi nejlepší formy kardio cvičení se spoustou benefitů jako například posílení svalů, zlepšení srd...
Jarní recepty: proč přidávat do pokrmů kopřivy?
Teplejší počasí láká k procházkám v přírodě, a také ke sběru prvních jarních léčivek. Mezi ně bezesporu patří i kopřiva d...
Kimchi: korejská kvašená pochoutka, která prospívá zdraví
Ke korejské kultuře patří kimchi podobně jako rýžové knedlíčky či nudlové pokrmy. Jeho základ tvoří kvašené pekingské zel...
Všechno co chcete vědět o letošních Velikonocích
Možná ne tak úplně všechno, ale i tak si zkusme připomenout to hlavní. Tak především, končí doba půstu, který trval dlouh...
Mleté maso má důležité místo v naší kuchyni
Kdo z nás nemá rád dobrou domácí sekanou. A co teprve karbanátky! Sekaná, karbanátky čevabčiči, plněné papriky, masové ku...
Ocet není jen okyselující přísada v kuchyni, víme toho o něm víc.
Není tak dávno doba, kdy se ocet používal hlavně jako dezinfekce, odstranovač pachů, a přírodní čistidlo. Dnes už, díky r...
Návod, jak vyrobit domácí droždí z brambor, piva i datlí
Surovina, bez níž se pekaři a pekařky jen stěží obejdou, to je droždí. Pečení domácích rohlíků, housek i chleba si našlo ...
Co jste o burákovém másle možná nevěděli a pár tipů do kuchyně i koupelny
Plody podzemnice olejné, které známe pod názvem arašídy nebo lidově buráky, byly v našich končinách dlouho známé pouze ja...
Tomel, churma, kakichurma, čínská švestka. Několik z mnoha názvů pro „božské“ ovoce - kaki
Kaki, botanickým názvem Diospyros, neboli Diovo ovoce, pochází z Číny. Je to oranžový plod tomelu japonského (Diospyros k...
Jarní únava? Tipy, které vám vrátí energii do žil
Sluneční paprsky je vidět čím dál častěji, začíná se oteplovat, pupeny raší, ptáci zpívají, příroda se pomalu, ale jistě ...
Knedlíky mohou být jednoduše obohacené o vlákninu a ochuzené o kalorie
Po zkušenosti z reakcí cizinců je zřejmé, že kynutý knedlík je za hranicemi střední Evropy velká neznámá. A to si pochutn...
Jaro za dveřmi, za oknem a v kuchyni
Nebude to dlouho trvat a máme tu zase jaro. Svět se zazelená, příroda se začne probouzet a vonět. A ten, kdo má zahrádku,...
Domácí hummus versus hummus kupovaný. Hádejte, jak to dopadlo...
Slovem hummus v hovorové češtině označujeme něco, co je odporné, hnusné nebo nečisté a věc tímto slovem označená rozhodně...
Rajská polévka a kulajda aneb dobré jídlo léčí
V tomto článku vám odhalíme skryté půvaby dvou polévek, které bezpochyby patří do zlatého fondu gastronomie – rajská polé...
Přesňáky – chutné dědictví našich předků znovu na našich stolech
Pro spoustu lidí jsou přesňáky cizí pojem, který nikdy neslyšeli a pod kterým si stejně jako my v redakci představí leda ...
Kdy bychom měli jíst polévky a kdy ne?
Dříve se vůbec žádný oběd neobešel bez polévky. Naše babičky vařily polévky stále a ty byly neodmyslitelnou součástí i ve...
Je vám zima? Mrznou vám ruce? Máme pár tipů, jak se zahřát
Nastaly zimní radovánky, ale vám se venku moc radovat nechce. Venkovní teplota klesla pod nulu a vaše nálada kvůli zimomř...
Hromnice: svátek svící přináší naději do tmy
Světlo je od pradávna symbolem dobra. Chrání, očišťuje a dává naději. Druhého února se slaví svátek Hromnice, který dnes ...
Charakteristika všech druhů steaků, abyste příště netápali
Jestli patříte mezi ty, kteří si rádi dopřejí pořádný kus masa, tak jste na správném místě, protože vám představíme jedno...
Tři nové restaurace, které stojí za návštěvu v Praze
Obětí koronaviru se stala celá řada restaurací a hospod po celé České republice. Praha nebyla výjimkou, a dokonce dopadla...
Trudnou mysl rozjasní, cibulačka fantaskní – tajemství francouzské cibulačky
V tomto článku se vám pokusíme objasnit tajemství, jež halí francouzskou cibulačku do oparu náročnější sestřičky, než na ...
Pozor na původ česneku! Ne každý „český“ je skutečně český
V českých obchodech se dějí záhady. Jako tomu je česnekem, který je označený jako český. Svízel spočívá v tom, že „českéh...
Hrnečku vař! Tipy, jak připravit dokonalé kynuté těsto
Asi žádný moučník nevoní tak dobře jako ten z kynutého těsta. Aroma čerstvě upečených buchet a koláčů je prostě neodolate...
Odmítá vaše ratolest jíst špenát? Zkuste mangold nebo šťovík
Zná to asi každý rodič, i když konkrétní odmítané jídlo se liší dům od domu. Některé z dětí (pozor, ale i dospělých) zása...
Víte proč bychom si měli občas zařadit do jídelníčku avokádo?
Avokádo se v poslední době stále častěji objevuje v internetových receptech a ti, kdo je již vyzkoušeli, se k nim často v...
Pár tipů jak kreativně zařadit ovoce a zeleninu do jídelníčku
Tento článek vychází z doporučení, která zveřejnil Státní zdravotní ústav. Jsou určena lidem, kteří ovoci a zelenině příl...
Domácí sulc: jak na tradiční masopustní pokrm?
Vánoce jsou minulostí, ale po svátku Tří králů nadchází další, kulinářsky zajímavé období - masopust. Mezi dobroty, které...
Masopust - svátek dobrého jídla
Původ masopustních oslav vychází z tradic římského náboženství. Začátek roku se řídil podle vegetačních cyklů v přírodě, ...
Poradíme proč byste měli jíst sezónní potraviny…
Vzhledem k tomu, že většina ovoce a zeleniny se v supermarketech objevuje celoročně, možná si říkáte, proč bychom měli jí...
Připravte se – v roce 2022 bude zřejmě zavedeno nové značení potravin
V novém roce 2022 se plánují změny v označování potravin, které mohou zlepšit orientaci zákazníků, ale také zřejmě změní ...
Dívejte se na svět tady a teď – stejně jako děti
Dopředu všechny z nás životní poutí táhne neurčitá potřeba nějakého vyššího pozitivního citu. To aby nám v slzavém údolí ...
Jak se zbavit neustálého a naléhavého pocitu hladu
Po vánočních svátcích se leckdo z nás nedokáže zastavit a, řečeno pěkným českým slovem, žere furt dál. Sváteční debužírov...
Bez prskavek, tvrdil Slávek, na Štědrý den nelze být
Ano, Vánoce přicházejí, vlastně jsou už doslova za dveřmi. A prskavky jsou společně s ozdobeným vánočním stromečkem, jmel...
Jsou ještě Vánoce o klidu, zastavení a zamyšlení? Proč stále víc lidí nemá rádo Vánoce?
V ulicích města se třpytí vánoční stromky, ve vánočně vyzdobených obchodech se nám do uší vtírají vánoční koledy, všude ...
3 recepty na lákavé pochoutky, které vás zahřejí
Venku přituhuje a dokonce i ti nejotužilejší oblékají zimní bundy. Advent s sebou přinesl mrazy a sněhové přeháňky. My pr...
Zdravá vůně vánoc - koření
Už od začátku prosince naše domovy voní zapálenými svíčkami, jehličím nebo purpurou, ale hlavně čerstvě napečeným cukroví...
Nápady na výzdobu vánočního stolu, který se stane ozdobou svátečního jídla…
Stůl je místem, kde se odehrává jedna z největších událostí vánoční slavnosti. Přinášíme tipy jak ho jedinečně dekorovat,...
Babské rady: jak vyčistit plech na pečení
Během adventu bývá v kuchyni hodně napilno. Při pečení vánočního cukroví dostávají zabrat nejen ruce kuchařek a kuchařů, ...
Vánoční aktivity pro děti aneb kdo si hraje nezlobí…
Zaměstnejte a zabavte své nejmenší během vánočních svátků aktivitami, které zaručeně poskytnou dokonalou rovnováhu mezi z...
K Vánocům neoddělitelně patří ozdobený stromeček. Jaký bude letos u Vás?
Umělý nebo pravý? Někdo si bez tohoto kousku voňavé přírody přineseného z lesa na pár dní do bytu Vánoce neumí představit...
5 tipů na jedlé dárky
Vánoce se blíží a vyvstává otázka co nadělit blízkým a přátelům pod stromeček. Kupované dárky jsou prima, ale radost uděl...
Několik typů na dárky k letošním Vánocům. Protože kniha, to je ten nejlepší dárek.
Slavnost bezvýznamnosti, jedna z mála knih, u kterých autor Milan Kundera svolil k jejich vydání v češtině, vyšla už loni...
Top 4 geniálních nápadů, pro zařízení eko kuchyně…
Spojte střídmou eleganci, hravost a smysl pro udržitelnost. Přinášíme top 5 designových tipů jak si zařídit moderní kuchy...
Připravte si štědrovečerní večeři s předstihem - ušetříte čas i peníze…
Není ještě brzy na přípravu štědrovečerní večeře? Ne není, ušetříte si spoustu stresu, a snížíte plýtvání potravinami. Na...
Top 6 tipů pro přípravu zdravých jídel pro jednu osobu…
Žijete sami a potřebujete poradit jak se zdravě a přitom levně stravovat? Tento článek je vám šitý na míru. Dozvíte se ja...
Na podzim vsaďte na fazole a červenou řepu. Zahřejí a dodají potřebné látky
S podzimem automaticky přecházíme na hutnější, ale hlavně teplá jídla. Už nás tolik nelákají čerstvé zeleninové saláty pr...
Dobrá zpráva! Do české kuchyně se vrací ghí
Ghí máslo, neboli přepuštěné máslo, slaví velký boom v našich kuchyních. A to zcela zaslouženě. Ghí je totiž našemu zdra...
10 nejlepších českých foodblogů, které by vám neměly uniknout
Trend psaní o jídle a sdílení gastronomických zážitků má pravděpodobně původ v ustáleném slovním spojení – jíš očima. Pop...
Tipy jak se naučit rychle krájet zeleninu: Ušetřete čas strávený v kuchyni…
Jednou z největších dovedností, kterých chceme v kuchyni dosáhnout, je krájení zeleniny a to nejen správně, ale i rychle....